Foto: Unite the UnionFoto: Unite the UnionKrajem prošlog mjeseca 130 radnika preuzelo je kontrolu nad legendarnim brodogradilištem u Belfastu, koje je izgradilo Titanik 1909. godine. Već dva tjedna radnici ne napuštaju brodogradilište, i poručuju kako neće odustati od zahtjeva da brodogradilište bude nacionalizirano te se počne koristiti za proizvodnju infrastrukture za obnovljive izvore energije.

Norveška matična tvrtka Dolphin Drilling nije uspjela pronaći kupca za brodogradilište, te su ga odlučili zatvoriti. Radnici su se pobunili i odbili napustiti brodogradilište, ostajući tako na prostoru koji nadvisuju dvije legendarne žute dizalice, poznate kao Samson i Golijat - simboli Belfasta.

Zatvaranje brodogradilišta, nekada simbola britanske industrijske moći s preko 30 tiusća radnika, značilo bi kraj stoljeća brodogradnje u gradu. Radnici Harlanda & Wolffa stoga traže da britanski premijer Boris Johnson nacionalizira brodogradilišta i stvori nova radna mjesta u obnovljivoj energiji.

Radnici željezarije, koji prosvjeduju sada već osamnaesti dan, blokiraju ulaz na na gradilište, oko 20 do 30 radnika rotira se na dežurstvu svakodnevno. Više pročitajte ovdje.

Ključne riječi: radnička prava, brodogradnja, belfast
<
Vezane vijesti