horn.jpgSlučaj Frljić: Ozbiljna država mora na prijetnje svom građaninu ozbiljno odgovoriti.

"Nažalost, imamo vlast koja vodi specijalni rat protiv svojih građana", ustvrdio je u priopćenju za medije intendant riječkog HNK Ivana pl. Zajca u povodu provala (u petak) u stan njegove djevojke u Zagrebu te (u nedjelju) u njegov stan. Ocijenio je to kao nove napade na njega i njegovu obitelj. Priopćenjem, koje je odjeknulo u široj javnosti, obznanio je pojedinosti i komentar tih provala: "Predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i HDZ držim odgovornima za napade na mene i moju obitelj". To nije šala ni zajebancija drčnog kazališnog poslenika, koji je od prvih dana riječke Još je vrijeme, ako uistinu već nije kasno, ohladiti glave i strasti podrediti razumu. Dopustiti slobodi i demokraciji da se razmašuintendanture na meti ekstremne desnice. Osobito redikulozne i izrazito militantne riječke udruge ratnih veterana i njezina šefa Mile Biondića, vlasnika HDZ-ove članske iskaznice. Taj je politikantski živahan Frljićev "krvni neprijatelj" listopada 2015. zamrznuo članstvo u HDZ-u. Bio je "nezadovoljan klijentelističkim vodstvom" riječkog ogranka i njegovim "kukavnim ponašanjem prema braniteljima". Zapravo, uvrijeđen marginalizacijom svog lika i djela.

Mile Biondić i njegova veteranska sljedba svake godine u zaseoku Krču na tlu bivšeg zloglasnog ustaškog konc-logora Jadovnog pale svijeće i polažu cvijeće kod spomenika ustaškom tzv. Velebitskom/Ličkom ustanku (1932.) i na grobu tada ubijenog (dok je s Andrijom Artukovićem dodavao pred žandarima petama vjetra) ustaši Stjepanu Devčiću. Ustašijada se iz osvetoljubivog prkosa priređuje baš na dan kada se antinacifašisti masovno kupljaju na obližnjoj Šaranovoj jami, jednom od gubilišta ustaškog konc-logora Jadovnog na Velebitu, komemorirajući smrt oko 23 000 ubijenih civila, zatučenih i u jame bezdanke pobacanih Židova, Srba, Roma i "kvarnih" Hrvata. Biondićeva indikativno kostimirana sljedba ne da mira Oliveru Frljiću i suradnicima u HNK Ivana pl. Zajca.

Internetski portal Rijekadanas.com lani je zabilježio jedan od jezivih performansa pred hramom muza koji - pozivima na krv i progon neistomišlPovijest opetovano svjedoči, ne samo na vjetrometnom balkanskom kifliću, što se u konačnici događa onima koji traže tuđe glavejenika - ne samo što nema blage veze s demokracijom, ljudskim pravima i umjetničkim slobodama već ni sa zdravim razumom. "Stotinjak pripadnika ekstremne desnice zloupotrijebilo je današnji državni praznik Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i priredilo ustaški dernek pred zgradom kazališta HNK Ivan Zajc", navodi portal. "Među okupljenima se većinom radilo o navijačima, ekstreno desnom dijelu Armade i braniteljskim skupinama bliskim Mili Biondiću koji se jedini okupljenima obratio političkim govorom pred zgradom gradske uprave.

Uz prigodno mahanje ustaškim zastavama s početnim bijelim poljem, jedan od prosvjednika je pred kazalištem megafonom dobacivao i prijetio građanima koji bi se približili ulazu. Gomila je istodobno uzvikivala repertoar uvreda intendantu riječkog kazališta poput 'Frljiću, svinjo srpska', 'Frljiću, Frljiću, govno jedno smrdljivo, pičko četnička mi te mrzimo, majmune, pederčino', 'Zovi, samo zovi…' i 'Ubij Srbina!' uz glazbenu kulisu 'Mi Hrvati ne pijemo vina, samo krvi četnika iz Knina' i 'Ustaški se barjak vije za slobodu i za dom'. Kazalište je osiguravao veliki broj interventnih policajaca koji su zaštitili sudionike javnog razgovora ali nisu reagirali na brojne poruke mržnje…"

Mrtva-hladna je ostala prošlog vikenda i policija Mostova ministra Vlahe Orepića, pa i kriminalisti od kojih je Frljić zatražio postupanje i zaštitu u Neće ni Karamarko niti Grabar-Kitarović mirno spavati dok dopuštaju nahuškanim "domoljubima" dernjati se u njihovo ime: "Frljiću, ode glava!"povodu provala u stanove. Za prijaviti svoje sumnje, morao je osobno otići u policijsku postaju, gdje "su mi dežurni krim-inspektori, umjesto da naprave uviđaj i skupe eventualni dokazni materijal, objašnjavali razliku između uvrede i prijetnje. Tako sam naučio da, kad mi netko na ulici dovikne 'Frljiću, četniče', to predstavlja uvredu, a kad mi pak netko prijeti da će mi se napiti krvi, to se već može kvalificirati kao prijetnja". A kako će se kvalificirati kad ciljano podmaliganjeni "domoljubi" - "junaštvu" je uvijek rodno mjesto u čoporu - uzmu toljage i s fantomkama preko "domoljubnog" bezličja Frljiću raskole glavu!? Što je tražio, to je dobio - i neka mu?

Bezodvlačno je to namijenjeno i frljićima, dakako "srpske, četničke, komunističke, jugoslavenske, udbaške, pederske… krvi", koje Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar-Kitarović nepogrešivo prepoznaju kao one koji "ne vole Hrvatsku i nikad nisu željeli samostalnu hrvatsku državu". Je li to "domoljubni" mig "nacionalno osviještenima" za čudovišne orgije kakvim je iz okučanske birtije otpravljen na kirurgiju mladi Srbin iz Pakraca, a par dana ranije i hrvatski vršnjak iz Vukovara? Zato Frljićevo "optužujem!" nije zajebancija, nego krajnje ozbiljan apel. Policijska indolencija prema govoru mržnje - od uličnih neotesanaca iz ešalona za progon Mirjane Rakić iz Hrvatske u Srbiju do najviših državnih dužnosnika - nije stvar nerazumijevanja i birokratskog izmotavanja, nego upaljena crvena lampica.

Ozbiljna država mora na ozbiljne prijetnje bilo kojem svom građaninu ozbiljno odgovoriti. U njegovu korist. Ili se ugroženi moraju samoorganizirati Nova hrvatska vlast ne samo što se pravi grbavom na govor mržnje i samozvano proglašavanje inomislećih veleizdajnicima, topovskim mesom za kojekakve lustracije i progone, nego zdušno puše u ideološke rogove zlai poslati neprijateljsku državu u vražju mater. Uključujući njezine dužnosnike, koji se igraju šibicama na bačvi kerozina. Nova hrvatska vlast ne samo što se pravi grbavom na govor mržnje i samozvano proglašavanje inomislećih veleizdajnicima, topovskim mesom za kojekakve lustracije i progone, nego zdušno puše u ideološke rogove zla. Podjaruje netrpeljivost i huška susjede jedne na druge. U Vinkovcima se "ne zna" koji je "domoljubni" manijak crnim sprejom u gluhi noćni sat ukrasio mjesnu fasadu porukom: "Smrt Oliveru Frljiću".

Ruku u vatru da maloumnik nikad nije bio u kazalištu niti znade tko je Frljić. Ali zaziva njegovu smrt. Netom što je progutao hostiju i na večernjoj misi izmolio nekoliko Očenaša, Zdravomarija i Slava Ocu. Karamarkov "domoljubni grafiter", od prazne glave do pete. Iz istog inkubatora kao i inteligenti IQ-16,001 koji su po Rogoznici izlijepili "Izdajnice" službenog memoranduma, žiga i potpisa za sestru i brata Vesnu i Zorana Pusića. Kamo sreće da je Frljić prvi i jedini, čiji osjećaj za slobodu mišljenja i javnog djelovanja "domoljubi" pribijaju na križ. Nesreća je da to postaje sve raširenija praksa nakon što je Karamarko jedva-jedvice isplivao iz izbornog vira, a prethodno je obećao očistiti riječki HNK od svake frljićevštine.

"Jasno je da ovdje ne može biti riječi o nikakvoj slučajnosti, već o jasnoj poruci što bi se moglo dogoditi sljedeće ako nastavim sa svojim javnim djelovanjem", tvrdi Frljić u povodu incidenta prošlog vikenda. "U više navrata sam rekao da ću upravo predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović držati odgovornom ukoliko se nakon njezinog huškačkog pisma (odgovor na otvoreno pismo saborskog zastupnika i predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca o govoru mržnje i pogoršanju međunacionalnih odnosa u RH, op. a.) dogodi eskalacija fizičkog nasilja. (…) Za ovaj novi ciklus zastrašivanja koji je uperen i protiv mojih najbližnjih, držim odgovornim upravo nju i političku partiju iz koje dolazi. Njihovo javno djelovanje već duže vrijeme potiče atmosferu netolerancije i mržnje, medijskog nasilja, a erupcija fizičkog nasilja pitanje je dana. Nažalost, imamo vlast koja vodi specijalni rat protiv svojih građana."

Mile Biondić (Foto: Lea Domijan Fišter, Radio Rijeka)<br><br>
Mile Biondić (Foto: Lea Domijan Fišter, Radio Rijeka)

Politički analitičar Nenad Zakošek, profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti i predsjednik Vijeća GONG-a, ustvrdio je u intervjuu H-Alteru da je mali korak od verbalnih do fizičkih napada na neistomišljenike te da je predsjedničin diskurs o "krivnji manjina" jako opasan, jer "pokazuje njeno temeljno nerazumijevanje razlike između polarizacije unutar hrvatskog etničkog korpusa, pa i vrlo zaoštrenih mišljenja, i potrebe da se štiti sloboda pojedinca". Nova vlast, osobito u liku jastreba novohrvatskog jednoumlja Tomislava Karamarka i ancile s Pantovčaka, ne libi se demonstrirati, što reče Zakošek, "temeljno neprijateljstvo prema ideji građanskog udruživanja i sferi pluralizma mišljenja, koju oni tumače kao neku vrstu zavjere lijevo-liberalnih snaga".

Na toj političko-ideološkoj platformi nema sreće. Ni za koga. Neće ni Karamarko niti Grabar-Kitarović mirno spavati dok dopuštaju nahuškanim "domoljubima" dernjati se u njihovo ime: "Frljiću, ode glava!" Povijest opetovano svjedoči, ne samo na vjetrometnom balkanskom kifliću, što se u konačnici događa onima koji traže tuđe glave. Još je vrijeme, ako uistinu već nije kasno, ohladiti glave i strasti podrediti razumu. Dopustiti slobodi i demokraciji da se razmašu. Zaboraviti govor ideološke omraze i sasvim opipljive toljage. Ako ne, piši kući propalo je. I točka.

Ključne riječi: nasilje, Oliver Frljić
<
Vezane vijesti