Foto: H.Š.<br>Foto: H.Š.
Umjesto trgovačkog centra u Sloboštini, mještani su za vrtić i park za sve građane.

Stanari zagrebačke Sloboštine održali su prosvjed zbog izgradnje trgovačkog centra na livadi koja je već desetljećima najavljivana kao lokacija dječjeg igrališta i vrtića. Na zemljištu koje je nekada bilo u vlasništvu Grada započeli su pripremni radovi za novi Kauflandov kompleks, nakon što je u jednom danu pokošeno više od šezdeset stabala.

"Pilanje stabala prigušili su zvukom kosilice trave. Na početku mi je bilo čudno zašto grad opet kosi, kad je to učinio nekoliko dana prije. No, naknadno smo shvatili da su pokosili i stabla. Najgore je bilo mome susjedu koji već godinama tamo sadi drveće i donosi zemlju o svome trošku. Prošle godine je zasadio trešnje, da djeca jedu. Do trenutka kad je saznao da je sve ispilano, dugo nisam vidjela odraslog muškarca da plače", kaže nam jedna gospođa iz obližnjega stana, pokazujući na pokošeno zelenilo skupljeno na hrpe.

Umjesto stabala, tamo će navodno niknuti trgovački centar Kaufland, zahvaljujući zamjeni između Grada i privatne tvrtke. Tvrtki je, kažu mještani, ustupljena površina od 11 tisuća metara kvadratnih livade i zemljište u Trnju od 1,3 tisuće kvadrata, a Grad je zauzvrat dobio kuću i dvorište u Bednjanskoj ulici od 3,2 tisuće kvadrata. Stanari smatraju kako je ovom zamjenom Grad oštećen za oko 2,1 milijuna eura, koliko po njihovom mišljenju iznosi razlika između vrijednosti ovih zemljišta, nauštrb Grada.

slobostina_livada_prosvjed_hs.jpg

Iz Grada demantiraju takve navode, tvrdeći kako je procedura zamjene provedena po zakonu i kako investitor ima sve dozvole za gradnju, te da je, štoviše, dio livade ostavljen za javnu namjenu, pa ako treba i za vrtić, kojeg, tvrde stanari, čekaju već 30 godina. "To je čisto podmetanje. Ostavljaju nam za djecu 300 kvadrata, znajući da su građevinski standardi za samostojeći vrtić pet do sedam tisuća kvadrata. Ova je parcela jedina preostala za izgradnju vrtića u naselju s više od sedam tisuća stanovnika, u kojem je 2013. godine broj novorođene djece bio za 50 posto veći u odnosu na prethodnu godinu", kaže mještanin Jeliko Antolović, dodajući da će se on i sugrađani boriti za ovu livadu do daljnjega.

Prosvjedno okupljanje građana održano je pored zgrade rehabilitacijskog centra, čiji su članovi Društva osoba s cerebralnom dječjom paralizom svakodnevno koristili ovu zelenu površinu"Prošle smo godine poslali čak 70 zahtjeva da se ne promijeni namjena zemljišta u javnoj raspravi o GUP-u. Lokacijska dozvola je donesena na temelju netočno utvrđenog činjeničnog stanja, a prigovori građana su zanemareni. Tražit ćemo da Grad umjesto ovog zemljišta investitoru ustupi drugi. Nemamo ništa protiv trgovačkog centra, ali ne na ovoj lokaciji", poručio je, dodajući kako će poslati peticiju koju su građani potpisivali izvršnoj vlasti u Zagrebu.

Mještani su upozorili i na smanjenje kvalitete života koju će uzrokovati izgradnja ovog kompleksa, budući da će, ističu, biti podvrgnuti cjelodnevnoj buci dostavnih vozila, dodatnom prometu, te odlaganju otpada koji su, kažu, prema projektu predviđeni na samo dvadesetak metara od njihovih prozora. Umjesto toga traže izgradnju niza javnih sadržaja, poput boćališta, šetnice, drvenih klupica i novih stabala.

U tome ih je podržao predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor, koji je optužio Gradsku upravu da loše radi svoj posao. “To je primjer kako se ne smije raditi, kako se ne smije upravljati gradskom imovinom, kako se gradska imovina ne smije prodavati privatnim špekulantima koji nakon toga rade trgovačke centre na štetu građana, 10 metara ispred njihovog prozora. To je primjer lošeg rada Gradske uprave”, kazao je Darinko Kosor.

Prosvjedno okupljanje građana održano je pored zgrade rehabilitacijskog centra, čiji su članovi Društva osoba s cerebralnom dječjom paralizom svakodnevno koristili ovu zelenu površinu.

Ključne riječi: Grad Zagreb
<
Vezane vijesti