Foto: ytb-prtscFoto: ytb-prtscNovo izvješće Banke Španjolske donosi podatak da su prosječni troškovi najma u Španjolskoj porasli za 50% u posljednjih pet godina. Cijene najma stanova najviše su porasle u Palmi i Barceloni (više od 50 posto), a slijede Malaga i Madrid. Rast troškova najma posebno teško pogađa domove s niskim prihodima, koji sve veći postotak plaće troše na stanarinu. Obitelji s niskim prihodima tako na najam troše 63,9% neto plaće, u čemu je od Španjolske gora samo Grčka, gdje se radi o 68,6%.

Prema studiji, obitelji s malo resursa čine većinu onih koji su osuđeni na život u najmu, jer je manje vjerojatno da će biti u mogućnosti kupiti vlastitu nekretninu, s obzirom na poteškoće u pristupu kreditu. Takve obitelji sada više od polovice neto plaće troše na najam, dok je tržište prepušteno nekontroliranom divljanju cijena.

Ističe se kako je značajan problem sve veća prekrarnost radnih uvjeta, koja Španjolcima koji su nezaposleni ili na privremenim poslovima otežava i samo plaćanje najmova, a u potpunosti ih pak onemogućava da razmišljaju o kupovini stanova.

Više pročitajte u El Paisu.

<
Vezane vijesti