dizajnemocija.jpgRadionica će se održati 19. i 20. lipnja u prostorima kluba Močvara, a 23., 24., 25. i 26. lipnja u zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade Pogon. Prijavite se do 17. lipnja.

U sklopu projekta 'Centar oblikovanja svakodnevice' Hrvatskog dizajnerskog društvaMuzeja za umjetnost i obrtULUPUH-aBacača Sjenki te Grada Zagreba organizira se šestodnevna izvedbena radionica 'Dizajn emocija' kojom se želi kroz četiri primarne emocije strah, ljutnju, tugu i radost otvoriti prostor za iskustveno upoznavanje s emocionalnim odgovorima na okolnosti koje su zadesile građane Zagreba: pandemija koronavirusa i potres, te načinima na koje okolnosti oblikuju svakodnevicu građana. "Naglasak u radionici stavljamo na razvijanje grupnog povjerenja, podrške i međusobnog upoznavanja, uvažavanja i slušanja. Želimo potaknuti sudionike da se ne boje prihvatiti da nitko ne zna kako se treba ponašati u trenucima kada se sve oko nas raspada. Da nema ništa sramotno u strahu, ljutnji i tugovanju i da upravo kroz te osjećaje možemo otvoriti istinske potencijale za radost", istaknuli su organizatori radionice.

Kako se emocionalno nosimo s prizorima srušenih dijelova voljenog grada?

Znanstvena istraživanja pokazuju da traumatična iskustva ostavljaju ozbiljne psihičke posljedice i dugoročno ograničavaju kvalitetu života, a od velike koristi i pomoći za pojedinca je mogućnost oslonca na grupu ljudi oko sebe. Zato će autor i voditelj radionice Pavle Perković te suvoditelji Anita Čeko, Stipe Bagarić, Marija Georgijev i Boris Bakal sa sudionicima radionice pokušati odgovoriti na pitanja: Kako se emocionalno nosimo s prizorima srušenih dijelova voljenog grada? Kako to utječe na nas, kako nas oblikuje? Kako na nas djeluju prizori praznih ulica?.

Radionica je otvorena za sve zainteresirane građane grada Zagreba

U šest dana radionice, u sigurnom grupnom okruženju sudionici će se igrati, proživljavati, upoznavati i istraživati sposobnosti kreativne prilagodbe, te jedni od drugih otkrivati nove potencijale oblikovanja svakodnevice. 'Dizajn emocija' je otvoren za studente i profesionalce iz područja sociologije, psihologije, antropologije, dizajna, politologije, prava, ekonomije, društvenih inovacija, novinarstva, kulinarstva, javnih službi, urbanizma, baštinskih studija, novih medija, književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma, suvremenog plesa, arhitekture, povijesti i povijesti umjetnosti, kao i za sve zainteresirane građane grada Zagreba bez obzira na dobnu skupinu. Svi zainteresirani na radionicu se mogu prijaviti do 17. lipnja putem e-obrasca koji se nalazi na internetskoj stranici Bacača Sjenki.

Dodatak za medije. Biografije voditelja i suvoditelja radionice

Pavle Perković je diplomirani filozof i religiolog, apsolvent Gestalt psihoterapije. Vodi kreativan psihoterapijski rad s odraslima i psihološko savjetovanje za studente. Također radi  s djecom izbjeglica za UNICEF, piše članke na temu odnosa s djecom, radi na mirovnim projektima s ratnim veteranima i osobama s invalidnošću, osmišljava i vodi radionice za mlade nezaposlene te surađuje na radionicama filmskog i medijskog opismenjavanja Bacača Sjenki za djecu, mlade i odrasle.

Anita Čeko je magistra psihologije i studentica filmske dramaturgije. Polaznica raznih filmskih i scenarističkih, domaćih i inozemnih, radionica; voditeljica filmskih radionica za djecu i mlade. Dobitnica dviju potpora HAVC-a za razvoj scenarija dugometražnog igranog filma. Edukantica psihodramske psihoterapije. Višegodišnja suradnica Udruge Bacači Sjenki na programima medijskog i filmskog opismenjavanja za djecu i odrasle na više razina opismenjavanja.

Marija Georgiev je diplomirala povijest i sociologiju, nakon čega je provela nekoliko godina u Francuskoj i Makedoniji, te intenzivno putujući. Poeziju, kratke priče, scenarije i eseje objavljivala je u časopisima Tema, Zarez, Quorum te na blogu tudjadvorista.wordpress.com. Od 2015. bavi se autorskim filmom, surađuje s Kino klubom Zagreb, a kratki igrani film Ljuske (2019.) je njezin filmski debi. Vodi kreativne radionice te radionice filmske i medijske pismenosti za djecu, mlade i odrasle udruge Bacači Sjenki.

Stipe Bagarić je defektolog, audiorehabilitator i pedagog. Surađivao je s Dnevnim centrom za rehabilitaciju 'Slava Raškaj' u Rijeci. Od 2017. vodi radionice filmskog i medijskog opismenjavanja za djecu, mlade i odrasle udruge Bacači Sjenki.

Boris Bakal je kazališni i filmski redatelj i glumac, intermedijalni umjetnik, kustos, pisac, javni povjesničar, edukator te suosnivač  Bacača Sjenki. Autor je i pokretač brojnih međunarodnih projekata, predstava, multimedijalnih ostvarenja i instalacija kao i predavač na simpozijima i sveučilištima u više od 20 europskih zemalja te u Aziji, Africi i Sjevernoj Americi. Od 2001. vodi umjetničku platformu Bacači Sjenki, a od 2012. osniva i vodi filmsku školu za djecu i mlade Frooom! Od 1981. član je Hrvatskog udruženja dramskih umjetnika, član HZSU-a te samostalni umjetnik od 1983. godine. Također, član je ArtsLink Fellow te američke strukovne udruge CAA. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih priznanja samostalno te s organizacijama Bacačima Sjenki i Orchestra Stolpnik.