Foto: Knežija brani parkFoto: Knežija brani parkGrađanska inicijativa “Knežija brani park” u samo mjesec i pol dana prikupila je potpise više od 25 posto stanovnika svog kvarta, koji traže zaustavljanje izgradnje osmerokatnice u parku u zagrebačkom naselju Knežija.

Peticiju je na ulicama Knežije i na internetu potpisalo čak 2681 stanovnika/ca ovog kvarta, a pridružili su im se i drugi građani/ke Zagreba, pa je ukupno prikupljeno 4216 potpisa. Potpisnici/e traže poništavanje lokacijske dozvole i zaustavljanje izgradnje zgrade u ulici Davorina Bazjanca 1 na Knežiji.

“Prikupljen broj potpisa je respektabilan i pokazuje jasno protivljenje stanovnika i stanovnica Knežije planiranoj izgradnji. Građani grada Zagreba i građani Knežije rekli su odlučno “ne” izgradnji zgrade na mjestu parka”, izjavila je Valentina Knežević iz građanske inicijative Knežija brani park na konferenciji za medije. “Prikupljene potpise danas ćemo urudžbirati Uredu gradonačelnika i Ministarstvu graditeljstva. Apelirala bih na nadležna tijela da slušaju glas građana i da zaustave ovaj suludi čin izgradnje osmerokatnice na mjestu parka”, istaknula je.

Zahtjeve inicijative podržavaju i brojne strukovne udruge, poput Društva arhitekata Zagreba, Udruženja hrvatskih arhitekata, Hrvatske komore arhitekata, Udruge hrvatskih urbanista i Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata.

Tamara Bjažić Klarin iz Udruženja hrvatskih arhitekata naglasila je kako je ovdje riječ o vrlo vrijednom primjeru urbanizma iz ‘60-ih godina koje je u ovo vrijeme kad smo sve više izloženi neplanskom građenju dobar primjer kvalitetnog stanovanja: “Izgradnjom stambene zgrade na ovoj lokaciji, osim što bi naselje ostalo bez jedne lijepe i vrijedne parkovne površine, narušila bi se i kvaliteta stanovanja u okolnim zgradama”. Istaknula je i kako je apsolutno riječ o širem problemu, što pokazuju i brojne druge inicijative koje su pokrenute na Savici, u Sigetu, na Borovju, gdje se na javne površine koje su u funkciji naselja i upravo čine dodanu vrijednost života u njima permanentno implementiraju objekti koji im ne odgovaraju niti sadržajem, niti gabaritima. “Riječ je o eklatantnom primjeru parazitiranja na postojećoj infrastrukturi i gradnji objekata koji su isključivo u interesu privatnog profita a ne zajednice, tako da Udruženje hrvatskih arhitekata apsolutno podržava ovu inicijativu”, zaključila je Tamara Bjažić Klarin.   

Stanovnici/e Knežije, građani i građanke okupljeni u inicijativu “Knežija brani park” poručuju da neće odustati od svog javnog prostora i da očekuju od nadležnih institucija da čim prije ponište lokacijsku dozvolu i obustave izgradnju.

Članica Vijeća mjesnog odbora Knežija Larisa Petrić govorila je o ignorantskom odnosu Gradske uprave prema predstavničkim tijelima mjesne samouprave. “Vijeće mjesnog odbora na svojoj je sjednici donijelo zaključak kojim se protivi gradnji dok ne dobije relevantnu dokumentaciju o tome što se na ovom prostoru planira graditi. Grad Zagreb, odnosno nadležni uredi, ni na koji način nisu odgovorili na taj zaključak Vijeća. Činjenica da Gradska uprava potpuno ignorira predstavnička tijela građana govori o tome kakvu Gradsku upravu imamo i očito je da se ona mora mijenjati”, upozorila je vijećnica mjesnog odbora Larisa Petrić na konferenciji za medije.

Naglasila je kako su stanovnici Knežije slučajno saznali za izdavanje lokacijske dozvole i “ulovili” rok za predaju žalbe, koja je predana i u ime građana i u ime Vijeća mjesnog odbora. Ta je žalba odbijena s argumentom da stanari nisu stranka u postupku, na što su se građani Knežije žalili u drugom stupnju Ministarstvu graditeljstva i sada čekaju odgovor. “Ako Ministarstvo stanare ne prizna kao stranku u postupku i ne omogući nam uključivanje u postupak, podnijet ćemo tužbu Upravnom sudu”, najavila je Larisa Petrić.  

Inicijativa “Knežija brani park” istaknula je kako dozvola za gradnju nije u skladu s Generalnim urbanističkim planom jer ne čuva postojeće uređene parkovne površine i narušava koncepciju urbanističkog rješenja po kojoj je Knežija izgrađena budući da je taj dio kvarta po Provedbenom urbanističkom planu dovršen. Postavlja se pitanje u čijem je interesu radio Grad Zagreb kada je dijelove gradskog zemljišta dao investitoru bez ikakvih konzultacija s građanima Knežije koji se, kako pokazuje peticija, protive ovakvoj devastaciji kvarta.

Stanovnici/e Knežije, građani i građanke okupljeni u inicijativu “Knežija brani park” stoga poručuju da neće odustati od svog javnog prostora i da očekuju od nadležnih institucija da čim prije ponište lokacijsku dozvolu i obustave izgradnju.

Ključne riječi: park, Grad Zagreb
<
Vezane vijesti