Foto: Dugine obiteljiFoto: Dugine obitelji"Nastavak slikovnice prvenstveno je namijenjen duginim obiteljima u Hrvatskoj, kako bi olakšali socijalnu integraciju naše djece i promicali toleranciju i poštivanje različitosti, no nema tu velikih razlika u odnosu na klasične slikovnice. Jedina razlika kod naše slikovnice je ta što su roditelji dva tata ili dvije mame – iako je uvijek u fokusu priče dijete kao glavni lik", izjavio je koordinator udruge i autor slikovnice Daniel Martinović tijekom predstavljanja.

Roko sa svoje dvije mame ide na izlet u muzej, dok Ana sa svojih dva tate posjećuje park prirode. Na izletu oni maštaju o svojoj budućnosti, a nakon toga druže se sa svojim bakama i djedovima kojima prepričavaju svoje doživljaje. Kroz slikovnicu oni uče o pravilima ponašanja u mjestima na koja idemo na izlet i što mogu očekivati u muzeju ili parku prirode.

Sve se to događa u novoj slikovnici koju je udruga Dugine obitelji predstavila jučer u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu povodom današnjeg Međunarodnog dana izlaska iz ormara i time najavila prvi korak u stvaranju serijala slikovnica "Moja dugina obitelj", čime želi proširiti izbor literature o LGBTI roditeljima s djecom, znanim kao i duginim obiteljima za najmlađe.

Udruga Dugine obitelji želi proširiti izbor literature o LGBTI roditeljima s djecom.

"Nastavak slikovnice prvenstveno je namijenjen duginim obiteljima u Hrvatskoj, kako bi olakšali socijalnu integraciju naše djece i promicali toleranciju i poštivanje različitosti, no nema tu velikih razlika u odnosu na klasične slikovnice. Jedina razlika kod naše slikovnice je ta što su roditelji dva tata ili dvije mame – iako je uvijek u fokusu priče dijete kao glavni lik", izjavio je koordinator udruge i autor slikovnice Daniel Martinović tijekom predstavljanja.

O važnosti slikovnica koje prikazuju različitosti u društvu i znanstvenim spoznajama o duginim obiteljima na predstavljanju slikovnice govorila je psihologinja dr. sc. Marina Štambuk.

"Djeca formiraju slike i ideje o svijetu na osnovi onoga što vide i doživljavaju u svojoj okolini te od rane dobi kategoriziraju sebe i druge u skupine s nekim obilježjima što im pomaže u snalaženju u svijetu oko sebe. Koliko god nam im to pomoglo, to može biti i temelj za stvaranje stereotipa što može biti štetno ako se pretjerano generalizira; primjerice porukama da su lutke za djevojčice, a autići za dječake; da su neka zanimanja ženska, a neka muška, da dječacima nije primjereno plakati, i sl.", pojasnila je Štambuk.

moja_dugina_obitelj_na_izletu_003.jpg

"Upravo radi toga nam je važno kako su priče ispričane i kakvi su likovi u pričama. Ove slikovnice posebno su vrijedne djeci koja odrastaju u duginim obiteljima, a koja među prijateljima u školama i vrtićima vide obitelji drugačije od svoje – jer ih uči da nisu sami i da ima i drugih koji tako žive. Ujedno naglašava sličnosti u odnosu na uobičajeni tip obitelji te time olakšava bivanje manjinom u društvu. Dok god budemo djecu izlagali samo ograničenim stereotipnim sadržajima ona će formirati u odrasle ljude koji te sadržaje potvrđuju. Ovaj serijal slikovnica nam donosi toliko potrebnu raznovrsnost sadržaja u smjeru upoznavanja i prihvaćanja različitosti koje na kraju nisu baš tako velike kakvim se obično prikazuju."

Interes za prošlogodišnjom slikovnicom naslova "Moja dugina obitelj" premašio je sva očekivanja, u čemu je prva slikovnica došla do više od 1000 ljudi u preko 25 zemalja. Iz Duginih obitelji poručuju kako i novu slikovnicu žele besplatno omogućiti svima koji ju budu željeli.

"Jako nam je drago da su slikovnicu prošle godine tražili i heteroseksualni roditelji, gradske i školske knjižnice, nastavnici i profesori. Tijekom listopada pokrenut ćemo crowdfunding kampanju koju ćemo oglasiti na našim web stranicama i društvenim mrežama, čiji je cilj omogućiti nam da tiskamo slikovnicu u izdanju sa tvrdim koricama i objavimo bojanku koja će pratiti priču iz slikovnice. Svi koji su zainteresirani za slikovnicu mogu se već sada predbilježiti za nju putem naše web stranice. U planu imamo i još neke popratne sadržaje uz novu slikovnicu, planiramo održati predstavljanja i događanja vezano za nju i izvan Zagreba i jako nas veseli podrška i potpora unatrag ove dvije godine od kada smo započeli priču o Ani i Roku", zaključio je Martinović.

Ključne riječi: lgbt prava, Dugine obitelji
<
Vezane vijesti