Foto: Sandra ŠimunovićFoto: Sandra ŠimunovićDabrovi sa Struga su dobro! Vijest je to koju su s veseljem objavili radnici Parka prirode Lonjsko polje. Oni posljednjih tjedana pojačano nadziru nastambu dabrova u kanalu rječice Strug nedaleko sela Plesmo jer je netko sredinom ožujka zapalio nastambu.

"Koliko je bilo uznemirujuće vidjeti spaljenu nastambu dabrova, toliko je bilo olakšavajuće doznati da su njezini stanari dobro. Populacija dabrova u Parku prirode Lonjsko polje u stalnoj je progresiji, no barbarski čin kojem smo svjedočili, zaslužuje najoštriju osudu", kazao je Damir Culjak, glavni čuvar prirode Parka prirode Lonjsko polje.Dabar je u Hrvatskoj strogo zaštićena vrsta te ciljana vrsta Parka prirode Lonjsko polje

Budući da počinitelj još nije pronađen, sa sigurnošću se ne može utvrditi zašto je nastamba dabrova zapaljena.

Iz Parka prirode Lonjsko polje podsjećaju na neke osnovne informacije o dabrovima i njihovom značaju za prirodna staništa. Dabar je najveći glodavac sjeverne polutke. Nekada je nastanjivao cijelu Europu, a do kraja 19. stoljeća živio je i u Hrvatskoj. Početkom prošlog stoljeća opstao je na samo četiri odvojena lokaliteta – jedan je bio zajednički u Njemačkoj i Poljskoj, a ostali se nalaze u Francuskoj, Rusiji i Norveškoj. S tih je mjesta počela reintrodukcija dabra u stara staništa diljem Europe.

U sklopu projekta Dabar u Hrvatskoj dabar je 1996. godine doseljen u Hrvatsku. Naseljen je u šumu Žutica kraj Ivanić Grada te rukavce Drave u okolici Legrada. Iz Žutice se dabar proširio Parkom prirode Lonjsko polje te sada nastanjuje sve tamošnje vodotoke. Dabar je u Hrvatskoj strogo zaštićena vrsta te ciljana vrsta Parka prirode Lonjsko polje.

<
Vezane vijesti