repropravda_pariter.pngUdruga PaRiter objavila je poziv aktivistkinjama i aktivistima, članovima i članicama akademije, kao i drugim osobama koje rade na pitanjima reproduktivne pravde da dostave nacrt rada do 20. veljače.

Reproduktivna pravda za pravednije društvo projekt je kojeg Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter provodi u 2018. godini uz financijsku podršku Rosa Luxemburg Fundacije. Reproduktivna pravda termin je kojeg su prve počele koristiti feministkinje afro-američke kulturne pozadine te kao koncept ubrzo postaje esencijalan za društvo u cjelini: njegova svrha je razlučiti na koji je način sposobnost svake žene da odluči o vlastitoj reproduktivnoj sudbini direktno povezana s uvjetima u njezinoj zajednici - onima koji nisu samo pitanje osobnih izbora, već pristupa socijalnim i reproduktivnim uslugama. Reproduktivna pravda adresira društvenu stvarnost nejednakosti. 

Projekt je nastao kao nastavak aktivnosti PaRitera u domeni borbe za reproduktivna prava s naglaskom na pravo na pobačaj; cilj je projekta započeti razgovor o socijalnoj i reproduktivnoj pravdi u Hrvatskoj. Specifični cilj je okupiti stručnjakinje i stručnjake koji se bave problematikom koja u svojoj suštini spada pod domenu reproduktivne pravde, izdavanje publikacije koja će objediniti različite poglede na pitanja koja su ključna za donošenje odluke o stvaranju obitelji (uključujući homoseksualne obitelji, jednoroditeljske itd.), kao i pisanje dokumenta s preporukama i zahtjevima za Vladu kako bi se moglo uspješno zagovarati promjene za pravo na izbor.

Stoga objavljujemo poziv aktivistkinjama i aktivistima, članovima i članicama akademije, kao i drugim osobama koje rade na pitanjima dostupnosti vrtića, rodno osjetljivog proračuna, prava na pobačaj, prava na zdravstvenu zaštitu, prava na socijalnu zaštitu, prava na siguran i humani porod te medicinski potpomognutu oplodnju; mentalno zdravlje žena, kao i intersekcija ženskih sudbina, prava na izbor te drugih tema koje se tiču reproduktivne pravde da dostave nacrt rada na navedene teme do 20. veljače 2018. godine.

Nakon evaluacije radova od strane nezavisne komisije autori i autorice će biti kontaktirani da dostave rad minimalne dužine 10-15 kartica te je krajnji rok za dostavu prihvaćenih radova 20. ožujak 2018. godine. Napominjemo da nije potrebno provoditi dodatna istraživanja za radove, već nastojimo prikupiti postojeće znanje i ekspertizu kako bi publikacija služila kao početna pozicija za zagovaranje promjena. Radovi će biti objavljeni kao publikacija, te će autori i autorice imati priliku svoj rad izložiti na konferenciji koja će se održati u listopadu u Rijeci. Predstavljanje rada na konferenciji je honorirano, a o detaljima će izlagači/ce biti pravovremeno izvješteni/e.