Foto: No More Deaths (Facebook)Foto: No More Deaths (Facebook)Nakon nekoliko dana raspravljanja, sud u SAD-u danas nije uspio donijeti presudu u slučaju Scotta Daniela Warrena, mladog učitelja geografije koji je lani uhićen zbog davanja hrane, vode i smještaja migrantima koji su iscrpljeni prešli pustinjski dio granice sa SAD-om. Warrenu je prijetila kazna i do 20 godina zatvora, a humanitarne organizacije upozoravale su kako će ova presuda imati široke implikacije za njihov rad.

Warren je lani optužen za zavjeru zbog transporta i pružanja utočišta migranatima koji su prelazili granicu sa SAD-om. Njegovi odvjetnici tijekom suđenja su tvrdili kako se je Warrenovo djelo bilo pitanje bazične humanosti i ljubaznosti - dao je hranu, vodu i smještaj iscrpljenim ljudima u nevolji. Savjest mu nije dopustila da ne pomogne, obrazlagali su odvjetnici. Naposljetku ni porotnici, nakon nekoliko dana vijećanja, nisu uspjeli donijeti presudu u ovom slučaju, o čemu piše Guardian.

Još uvijek se ne zna hoće li se Warren morati suočiti s novim suđenjem. Zbog pomaganja migrantima prijetila mu je kazna i do 20 godina zatvora. Humanitarne organizacije upozoravale su kako će ovakva suđenja imati široke implikacije za njihov rad, ističući kako svjedočimo sve većoj kriminalizaciji solidarnosti diljem SAD-a i Europe. U SAD-u se ovakve inicijative podvrgavaju sve rigoroznijim kontrolama zbog tvrdokorne imigracijske politike Donalda Trumpa

Warren je aktivist incijative pod nazivom No Más Muertes (No More Deaths). Od njegovog uhićenja lani pronađeno je najmanje 88 tijela migranata u pustinjama Arizone. Tisuće migranata umrlo je posljednjih desetljeća prelazeći iz Meksika granicu sa SAD-om i lutajući tim vrućim predjelima.

<
Vezane vijesti