pocetnica_likovne_kritike_fb_cover_by_greiner.jpgUmjetnička organizacija Atelijeri Žitnjak i portal Kulturflux pokreću zajedničku Početnicu likovne kritike! Početnica je namijenjena svim zaljubljenicima u suvremenu umjetnost. Poziv za sudjelovanje otvoren je do petka, 24. travnja, a imena odabranih sudionika/ica bit će poznata u ponedjeljak, 27. travnja. S obzirom na kapacitete organizatora, prvu Početnicu moći će polaziti osmero sudionika/ica, zato požurite s prijavama!

S obzirom na trenutne okolnosti uzrokovane pandemijom virusa COVID-19 u Hrvatskoj te na mjere opreza pri javnim okupljanjima i komunikaciji, koje su i dalje na snazi, period i termini održavanja Početnice bit će dogovoreni sa sudionicima nakon provedbe poziva. Sudionici Početnice će učiti kako pristupati suvremenim umjetničkim djelima interdisciplinarnog, multimedijskog i istraživačkog karaktera, kako ih gledati i čitati, odnosno razumjeti u kontekstu kako povijesnih poveznica, tako i aktualnih društvenih fenomena koji oblikuju slojeviti svijet umjetnosti, promatrajući primjere radova domaćih, ali i međunarodnih umjetnika/ica, grupa, pokreta i zajednica.

Program premijerne Početnice tako će činiti grupni obilasci izložbi i razgovori s autorima/icama, kustosima/icama i voditeljima/icama izložbenih i umjetničkih prostora; aktivan, predani rad na tekstovima uz podršku i vodstvo dvoje mentora/ica (dok produkcijsku i uredničku podršku programu pruža redakcija studentskog portala Kulturflux, što će objavljivati tekstove nastale tijekom Početnice); međusobne, grupne konzultacije sudionika/ica i mentora/ica; čitanje i kritičko komentiranje odabranih tekstova iz readera Početnice; ali i druženje s renomiranim umjetnicima koji svakodnevno rade u Atelijerima Žitnjak te osmišljavaju i provode javne sadržaje u toj nekadašnjoj školi, Centru periferije.

Sudionici Početnice također će, naravno, stjecati znanje i o samom mediju / književnom rodu (likovne) kritike, posebno s obzirom na njen sve izraženiji intermedijski značaj u (post)digitalnom dobu, kada se paralelno grana i razvija na internetu, u tisku, na radiju i televiziji, usmenom predajom, snimljenom materijom, osebujnim jezikom koji istodobno treba komunicirati sa svima i izražavati kompleksne, najčešće na mnogo razina čitljive koncepte.

Dodatni segment Početnice bit će usmjeren na radio, te će obuhvaćati upoznavanje s pisanjem za medij radija, snimanjem zvuka, osnovama montaže i obrade zvuka, kao i radijskim govorom. Radijska praksa ostvarit će se u suradnji s Kulturizacijom, središnjom emisijom Kulturne redakcije Radio Studenta, a prilozi polaznika Početnice bit će emitirani u sklopu redovnog programa emisije.

Prijava treba sadržavati:
— kratku biografiju
— motivacijski tekst duljine najviše jedne kartice (1800 znakova s razmacima)
— jedan primjer dosad napisanog (ne nužno i objavljenog) teksta bilo kakve vrste na temu bilo kojeg primjera suvremene umjetnosti, neodređene duljine

Prijave treba slati na e-mail adresu urednistvo.kflux@gmail.com, s obaveznom naznakom "Za Početnicu 2020.". Prijave koje ne sadrže sve potrebno neće se razmatrati. Poziv je otvoren za osobe koje žive i rade, tj. studiraju u Zagrebu.