Foto: prtscr ytbFoto: prtscr ytbPremijer Plenković opasno relativizira odluku Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa u slučaju Zdravka Marića i Martine Dalić, mada se, dok nije došao na čelo stranke, snažno zalagao za integritet i transparentnost, priopćili su iz Gonga te dodali kako prijezir koji iskazuje prema instituciji Povjerenstva nije bio primjetan kod njega prije nego je HDZ preuzeo od Tomislava Karamarka.

Gong je zabrinut zbog ponašanja premijera koji urušava povjerenje građana u institucije jer se korupcija suzbija izgradnjom dobrih institucija, osiguranjem resursa za njihovo funkcioniranje, te integritetom dužnosnika uz maksimalno uključivanje javnosti u te procese.

Krimen koji sada Plenković, njegovi ministri i politički prebjezi koji tvore vladajuću koaliciju pokušavaju minimizirati pokazuje da je država talac jedne interesne skupineBivši predsjednik HDZ-a morao je dati ostavku upravo zbog odluke Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Nije mu bila propisana novčana kazna, ali je utvrđen sukob interesa, a jedan od krimena bio je upravo ovaj koji je sada utvrđen u slučaju dužnosnika Marić i Dalić – povreda načela djelovanja. "Stranka ne smije biti talac sudbine bilo kojeg svoga člana", govorio je u slučaju Karamarko tada kao zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković

"Povjerenstvo ima svoj stav, moj osobni stav je da nisu povrijeđena načela javnoga djelovanja", brani sada premijer svoje suradnike koji su se ogriješili o članak Zakona o sprečavanju sukoba interesa u kojem su pobrojana načela koja bi morala biti ključna za svakog dužnosnika, a to je da postupaju časno i odgovorno, čuvajući integritet i povjerenje građana.

Krimen koji sada Plenković, njegovi ministri i politički prebjezi koji tvore vladajuću koaliciju pokušavaju minimizirati pokazuje da je država talac jedne interesne skupine, koja će pogaziti sva demokratska načela ne bi li izbjegla izbore.Bivši predsjednik HDZ-a morao je dati ostavku upravo zbog odluke Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa

Kakvu je klimu i uvjete za rad neovisnih institucija stvorio premijer govori i činjenica da je Nataša Novaković u medijima vrlo otvoreno najavila mogućnost njene smjene i njezinih suradnika. Duboko kompromitirani proces donošenja Lex Agrokora, koji je konačno priznala i jedna hrvatska institucija, nadamo se da je tek početak raspleta. Pred istim bi Povjerenstvom trebao odgovarati Plenković.

I na kraju, podsjećamo, Gong je još u kolovozu tražio odgovornost premijera čim su iscurili iskazi bivše potpredsjednice Martine Dalić, i to zbog, lažnih očitovanja više dužnosnika, pa i samog premijera pred hrvatskim institucijama na temu potencijalno najveće korupcijske afere Agrokor, kao i zbog okupacije državnih institucija od strane privatne interesne skupine.

<
Vezane vijesti