Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala otvoreno je sinoć online prijenosom iz novooformljenog studija MAMA u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici pozdravnim govorima direktora HRFF-a Petra Milata i koordinatora programa Igora Markovića koji su predstavili u potpunosti besplatne programe.

To su: filmski program dostupan na platformi www.kinoeuropa.hr i popratni, diskurzivni program koji će se svakodnevno prenositi na Facebook stranici Human Rights Film Festivala na adresi  www.facebook.com/HumanRightsFestival. Festival će trajati do nedjelje 13/12 u ponoć, do kad će se moći gledati i svi filmovi, 14 naslova iz glavnog programa i 4 naslova iz popratnog.

"Human Rights Film Festival je podjednako kulturno dešavanje, platforma i javni forum za promociju ljudskih prava u Hrvatskoj, kojega uvijek pokušavamo napraviti kao mjesto refleksije, predaha, pogleda koji će biti smiren i omogućiti da mnoštvo, često kontradiktornih, fenomena oko nas, sagledamo iz perspektive koja će biti drukčija i koja će poticati marginalizirane pristupe i poglede", izjavio je Petar Milat najavivši ovogodišnji filmski program koji je ponešto reduciran po broju filmova no svejedno uključuje neke od najboljih i najvažnijih naslova tekuće filmske godine. U programu su se istaknuli filmovi s temama transrodnih osoba i reproduktivnih ženskih prava te migranata. Premda je filmska selekcija izuzetno probrana, Milat je posebno istaknuo kandidata za Europsku filmsku nagradu, Mala djevojčica francuskog redatelja Sébastiena Lifshitza o transrodnom sedmogodišnjem djetetu, ujedno i film kojim bi se otvorio HRFF da se održao u kinima, te talijanskog kandidata za nagradu Oscar u kategoriji stranog dugometražnog filma – Notturno, novi film cijenjenog dokumentariste Gianfranca Rosija o svakodnevici stanovnika nestabilnog i napaćenog Bliskog istoka.

Među ostalim naslovima glavnog programa važno je istaknuti debitantski film brazilske redateljice Maye Da-Rin Groznica – portret urođenika Justina rastrganog između života u velikom lučkom gradu gdje osigurava egzistenciju za svoju obitelj i želje za povratkom u amazonsko selo u kojemu je rođen. Film je nagrađen s čak dvije nagrade na Locarno IFF-u (FIPRESCI za režiju, Zlatni leopard za glumu) te velikom nagradom žirija na festivalu IndieLisboa. Prikazat će se dobitnik Srca Sarajeva za najbolji dokumentarni film Sretan Božić, Yiwu srpskog redatelja Mladena Kovačevića o svakodnevici kineskih radnika jedne od 600 tvornica u gradiću Yiwu gdje se proizvodi više od dvije trećine svih svjetskih božićnih ukrasa te najnoviji film Lava Diaza Genus Pan – priča o tri ilegalna rudara koji putuju natrag na svoj otok nakon višemjesečne muke rada u paklenim uvjetima za koju je redatelj nagrađen na ovogodišnjoj venecijanskoj Mostri. U programu je i dobitnik nagrade Teddy s ovogodišnjeg Berlinalea, Futur treći mladog redatelja Faraza Shariata koji putem ljubavne priče dvoje mladih Iranaca u Njemačkoj progovara o rasizmu i migrantskom pitanju.

Za razliku od filmskog programa koji je dostupan na platformi www.kinoeuropa.hr bez posebnog rasporeda do nedjelje 13/12 u ponoć, popratni, diskurzivni program 18. HRFF-a koji se svake godine radi u suradnji s partnerima iz organizacija civilnog društva odvijat će se svakodnevno po utvrđenoj satnici putem Facebook stranice Human Rights Film Festivala na adresi  www.facebook.com/HumanRightsFestival te će nakon svog završetka biti dostupan za ponovno gledanje. Koordinator programa Igor Marković je pri predstavljanju popratnog programa izjavio kako se usprkos svim otegotnim okolnostima organiziralo čak 15 govornih programa
vezanih uz najaktualnije i najznačajnije teme, prvenstveno ljudskih prava u vrijeme pandemije, prosvjeda u Poljskoj i Bjelorusiji, a veći segment će biti posvećen ženskim pravima, s posebnim naglaskom na reproduktivna prava.

Govorni program počinje danas, u ponedjeljak 07/12 u 17H s temom (Ne)ravnopravnost žena u kršćanskim denominacijama u okviru koje će se razgovarati koliko Crkva može biti autentična ako uloge žena u Crkvi tumači kroz patrijarhalnu tradiciju, i koliko je zbilja reprezentativna ako ženama koje čine 50 posto Crkve ne omogućavaju sudjelovanje u procesima donošenja odluka. U 19H prikazuje se film Ovo je moje vrijeme Scotta Kirschenbauma koji osvještava porođaj kao feministički, osnažujući i revolucionarni događaj nakon čega će se upriličiti diskusija udruge Roda.

U utorak 08/12 se obrađuju teme mentalnog zdravlja, pravo na pobačaj te se prikazuje  dokumentarni film Borba za Grenland koji na primjeru najvećeg otoka na svijetu prikazuje suvremena trenja čekića ekološke krize i nakovnja kolonizacije. Program u srijedu 09/12 se bavi utjecajem epidemije na ljudska prava pacijenata i pristup zdravstvenoj zaštiti te nužnostima implementacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Tribine i projekcije u četvrtak 10/12 bave se pitanjem ima li šanse da #Solidarno bude #NovoNormalno, životom Romkinja, strukturnim problemima radikalizacije, a održat će se i masterclass rumunjskog redatelja Alexandera Nanaua i prikazati njegov dokumentarni film Kolektiv koji prokazuje korupciju na slučaju požara u noćnom klubu Colectiv u Bukureštu u kojem je smrtno stradalo 27, a ozlijeđeno je još 180 ljudi. Govorni program u petak 11/12 završava online prijenosom dodjele nagrade Saharov za slobodu mišljenja, kako bi se odalo priznanje pojedincima i organizacijama koji se bore za ljudska prava i temeljne slobode. Nagradu je ove godine ponijela Demokratska oporba u Bjelarusu.

Filmovi iz glavnog programa 18. HRFF-a:

★ Genus Pan / Lahi, Hayop, r. Lav Diaz, 2020, 157’ / igrani

★ Korporativna odgovornost / Responsabilidad empresarial, r. Jonathan Perel, 2020, 68’ / dokumentarni

★ Sretan Božić, Yiwu / Merry Christmas, Yiwu, r. Mladen Kovačević, 2020, 90′ / dokumentarni

★ Njen socijalistički osmijeh / Her Socialist Smile, r. John Gianvito, 2020, 93′ / dokumentarni

★ Izbačeni / Push, r. Fredrik Gertten, 2019, 92′ / dokumentarni

★ Razlog zbog kojeg skačem / The Reason I Jump, r. Jerry Rothwell, 2020, 82′ / dokumentarni

★ Nikad rijetko ponekad uvijek / Never Rarely Sometimes Always, r. Eliza Hittman, 2020, 101′ / igrani / posebna kino projekcija proljeće 2021
★ Notturno, r. Gianfranco Rosi, 2020, 100′ / dokumentarni
★ Mala djevojčica / Petite fille, r. Sebastien Lifshitz, 2020, 85′ / dokumentarni
★ Groznica / A febre, r. Maya Da-Rin, 2019, 89′ / igrani
★ Futur treći / Futur drei, r. Faraz Shariat, 2020, 92′ / igrani

★ Ljubav s preprekama / Love with Obstacles, r. Dora García, 2020, 60′ / eksperimentalni
★ O jednoj mladosti, r. Ivan Ramljak, 2020, 78′ / dokumentarni

★ Domovine, r. Jelena Maksimović, 2020, 63’ / igrano-dokumentarni

★ Tesaurus, r. Marko Grba Singh, 2020, 27′ / eksperimentalni

Ključne riječi: Human rights film festival
<
Vezane vijesti