energetska_neovisnost_otoci_picula_ured.jpgTajništvo za čistu energiju na EU otocima održalo je ovog vikenda radionice energetske tranzicije na kojima su sudjelovali predstavnici s Brača, Cresa, Hvara, Korčule i Lošinja. Hrvatski otoci su prvi europski otoci na kojima se održavaju radionice i koji prvi kreću u proces energetske tranzicije uz podršku Tajništva.

Početkom veljače, Tajništvo koje je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula pomogao pokrenuti i financirati, objavilo je popis 26 europskih otočkih zajednica čime je i službeno pokrenuta njihova tranziciju prema čistim izvorima i oblicima energije. Među 26 izabranih otoka našle su se i 4 hrvatske otočke zajednice: cresko-lošinjski arhipelag te Brač, Hvar i Korčula. Dvodnevne radionice, organizirane uz pomoć Pokreta otoka kao lokalnog partnera, okupile su tridesetak predstavnika odabranih otoka koji su, uz asistenciju stručnjaka, postavili prve temelje planova energetske tranzicije.

Cresko-lošinjski arhipelag, izdvojen kao jedan od 6 europskih pilot projekata, plan energetske tranzicije bi trebao imati spreman do kraja ljeta 2019. Preostalih 20 otoka, uključujući Brač, Hvar i Korčulu, planove će imati do ljeta 2020.

Cresko-lošinjski arhipelag, izdvojen kao jedan od 6 europskih pilot projekata, plan energetske tranzicije bi trebao imati spreman do kraja ljeta 2019. Preostalih 20 otoka, uključujući Brač, Hvar i Korčulu, planove će imati do ljeta 2020. Unatoč obilju obnovljivih izvora energije, mnogi otoci trenutno ovise o fosilnim gorivima i uvozu energije s kopna. Tranzicija na čiste izvore energije može pomoći otocima ne samo da postanu samodostatniji i prosperitetniji, već im otvoriti i nove mogućnosti zapošljavanja u svojim zajednicama te usmjeriti daljnji razvoj otoka.

Picula, koji je i potpredsjednik parlamentarne međuskupine EP za otoke, izjavio je: "Hrvatski otoci su prihvatili izazov energetske tranzicije koja je budućnost Unije. Predanost političkog vodstva izabranih otoka, kao i civilnog i poslovnog sektora, vidim kao najbolji jamac uspjeha cijelog projekta. Tajništvo za otoke i Inicijativa čiste energije za EU otoke promoviraju Uniju kao zajednicu koja najbolje pomaže onima koji znaju gdje žele stići. Drago mi je da sam na tom putu mogao dati svoj obol! Na moju pomoć otočani uvijek mogu računati“.

Tajništvo za otoke osnovano je u lipnju 2018. godine, godinu dana nakon što je zastupnik Picula s dvoje kolega progurao amandman kojim je osigurano dva milijuna eura za njegovo funkcioniranje. Cilj Tajništva za čistu energiju na EU otocima je pomoći što većem broju europskih otoka pokrenuti i unaprijediti svoju tranziciju čiste energije na način koji uključuje sve otočke dionike. Na rad Tajništva nastavit će se i tzv. "Facility" kroz koji je Europska komisija osigurala dodatnih deset milijuna EUR za infrastrukturne projekte u području čiste energije na europskim otocima. Raspisivanje prvog natječaja se očekuje za kraj 2019. godine.

<
Vezane vijesti