Mura, Foto: Goran ŠafarekMura, Foto: Goran ŠafarekMinistar zaštite okoliša Republike Slovenije aktivno radi na zaustavljanju razvoja planiranih osam hidroelektrana na rijeci Muri u Sloveniji, tvrdi WWF.

Odluka slovenskog ministra zaštite okoliša Jure Lebena omogućit će dugoročnu zaštitu rijeke Mure u Sloveniji. WWF i brojne nevladine organizacije pozdravljaju ovu odluku, no podsjećaju da je potrebna što skorija potvrda ove odluke od strane Vlade Republike Slovenije kako bi ona postala obvezujuća.

Kada je nova slovenska Vlada stupila na dužnost u rujnu 2018. godine, izričito je bilo rečeno kako je zaustavljanje izgradnje novih hidroelektrana na Muri dio koalicijskog sporazuma. Ministar zaštite okoliša Jure Leben tada je predstavio pravnu osnovu za promjenu zakona. Prema prijedlogu nove odredbe, slovenska energetska tvrtka Dravske elektrane Maribor ostala bi bez koncesija za planiranje i izgradnju osam novih hidroelektrana na rijeci Muri. Osim toga, ministar Leben potvrdio je zaustavljanje izrade studije utjecaja na okoliš za izgradnju prve u nizu elektrana Hrastje-Mota.

"Ministar Leben poduzeo je potreban korak za zaštitu rijeke Mure. U kratkom je roku implementirao obećanje slovenske Vlade o zaštiti rijeke Mure za buduće generacije. Nadamo se da će ovo potaknuti i druge relevantne ministre u regiji da slijede ovaj primjer", izjavila je Ivana Korn Varga iz WWF-a.

Izgradnja elektrana ugrozila bi očuvanje i održivi razvoj Prekmurja.

Ova je odluka donesena zbog nepovratnog negativnog utjecaja planiranih hidroelektrana na okoliš i opskrbu pitke vode za sve koji žive uz rijeku Muru, ne samo u Sloveniji nego i u Hrvatskoj. Naglasili su da je izgradnja hidroelektrana i šteta koju bi prouzročile u suprotnosti s ciljevima UNESCO-ova rezervata biosfere Mura, koji je službeno otvoren u siječnju 2019. godine. Osim toga, izgradnja elektrana ugrozila bi očuvanje i održivi razvoj Prekmurja.

WWF stoga podržava i poziva Vladu Republike Slovenije da u što kraćem roku potvrdi odluku ministra Lebena nakon završetka obaveznog dvotjednog javnog savjetovanja, čime bi ova odluka postala pravno obvezujuća. Ivana Korn Varga uvjerena je kako bi to "predstavljalo kraj razvoja hidroelektrana na Muri, a rezervat biosfere postao bi područje za zaštitu biološke raznolikosti". Cijelo Prekmurje imalo bi koristi od tog prekograničnog projekta, osiguravajući ekološki i ekonomski održivi razvoj regije.

Rezervat biosfere Mura u Sloveniji potvrdio je UNESCO u srpnju 2018. godine, a u siječnju ove godine održala se svečanost proglašenja. Područje Mure, Drave i Dunava koje se proteže kroz Austriju, Sloveniju, Mađarsku, Hrvatsku i Srbiju uskoro bi moglo postati prvi u svijetu rezervat biosfere koji se proteže kroz pet zemalja. Bio bi to poželjan rezultat truda i napora koji su uložile ove zemlje, a koji je već prepoznat od strane UNESCO-a kada je 2012. godine proglašen Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav između Hrvatske i Mađarske, te 2017. godine, kada je proglašen Rezervat biosfere Bačko Podunavlje u Srbiji. Austrija je prošle godine nominirala donji tok rijeke Mure u Austriji za dobivanje statusa rezervata biosfere, a UNESCO-ova se odluka očekuje u lipnju 2019. godine. Time će biti zadovoljeni preduvjeti za dovršetak ove iznimne međunarodne inicijative. "U budućnosti će ukupno 850.000 hektara ovog jedinstvenog prirodnog i kulturnog krajolika, tzv. Europske Amazone, biti pod zaštitom UNESCO-a", zaključuje Ivana Korn Varga.

Ključne riječi: hidroelektrane, WWF, mura
<
Vezane vijesti