Foto: wikimediaFoto: wikimediaEuropska komisija uputila je Sudu Europske unije predmet protiv Austrije, Hrvatske i Italije jer nisu dostavile obavijesti o svojim nacionalnim programima za gospodarenje istrošenim gorivom i radioaktivnim otpadom. Taj otpad nastaje i kao nusproizvod upotrebe nuklearne tehnologije i tehnologije zračenja u svrhe koje nisu povezane s energetikom, primjerice u znanstvenim istraživanjima i različitim primjenama u medicini.

Prioritet je Komisije osigurati uspostavu najviših sigurnosnih standarda za gospodarenje istrošenim gorivom i radioaktivnim otpadom. U skladu s Komisija je podsjetila te tri države članice na njihovu obvezu na temelju Direktive i zatražila od njih da dostave objašnjenja o postupcima koje je još trebalo poduzeti prije donošenja njihovih programa te o predviđenim datumima donošenja tih programa i obavješćivanja o njimaDirektivom države članice morale su do 23. kolovoza 2015. prvi put obavijestiti Komisiju o svojim nacionalnim programima.

Komisija je podsjetila te tri države članice na njihovu obvezu na temelju Direktive i zatražila od njih da dostave objašnjenja o postupcima koje je još trebalo poduzeti prije donošenja njihovih programa te o predviđenim datumima donošenja tih programa i obavješćivanja o njima. Budući da su predmetne države članice dostavile samo nacrte svojih programa, 29. travnja 2016. - Austriji, Hrvatskoj i Italiji poslane su službene opomene, a nakon toga i obrazložena mišljenja u srpnju 2017. Komisija smatra da su tijela tih država članica obvezna poduzeti sve potrebne mjere za donošenje konačnih nacionalnih programa za gospodarenje istrošenim gorivom i radioaktivnim otpadom i o njima obavijestiti Komisiju.

Direktivom o gospodarenju istrošenim gorivom i radioaktivnim otpadom  uspostavlja se okvir Zajednice za odgovorno i sigurno gospodarenje istrošenim gorivom i radioaktivnim otpadom – uključujući otpad iz upotrebe nuklearne tehnologije i tehnologije zračenja u svrhe koje nisu povezane s energetikom – kako bi se buduće generacije poštedjele nepotrebnog tereta.Direktivom o gospodarenju istrošenim gorivom i radioaktivnim otpadom uspostavlja se okvir Zajednice za odgovorno i sigurno gospodarenje istrošenim gorivom i radioaktivnim otpadom

Direktivom se od država članica zahtijeva da donesu odgovarajuće nacionalne mjere za postizanje visoke razine sigurnosti u gospodarenju istrošenim gorivom i radioaktivnim otpadom. Tim se mjerama nastoji radnike i javnost zaštititi od opasnosti ionizirajućeg zračenja. Osim toga, propisuje se obavještavanje te sudjelovanje javnosti u pitanjima gospodarenja istrošenim gorivom i radioaktivnim otpadom uzimajući pritom u obzir pitanja sigurnosti i nejavnih informacija.

<
Vezane vijesti