Foto: Žene sa internetaFoto: Žene sa internetaNovi Zeland prošlog je tjedna usvojio zakon koji će omogućiti žrtvama obiteljskog nasilja plaćeni dopust u trajanju do 10 dana kako bi ostavile svoje partnere, pronašle novi dom i poduzele sve potrebne korake da zaštite sebe i svoju djecu. Zakon će stupiti na snagu u travnju 2019. godine.

Većina zasluga za izglasavanje ovog zakona ide zastupnici Stranke zelenih, Jan Logie, koja je prije političke karijere radila u ženskom skloništu.Žrtve nasilja neće morati dokazivati svoju situaciju poslodavcu, a bit će im omogućena fleksibilnost na radnom mjestu

Kako prenosi Guardian, prema službenim podacima, Novi Zeland spada u zemlje s najvećom stopom obiteljskog nasilja na svijetu. U prosjeku, policija intervenira svake četiri minute, a procjenjuje se da obiteljsko nasilje godišnje košta državu između četiri i sedam milijardi novozelandskih dolara (17 - 30 milijardi kuna).

Žrtve nasilja neće morati dokazivati svoju situaciju poslodavcu, a bit će im omogućena fleksibilnost na radnom mjestu, kao i promjena mjesta rada, email adrese ili micanje podataka s web stranice poslodavca.

Izvršna direktorica Ženskog skloništa Ang Jury izjavila je da ovaj zakon nije "čarobni štapić" te sam po sebi nije preventivan, no nesumnjivo predstavlja "značajan korak u pravom smjeru."

<
Vezane vijesti