Europski sud za ljudska prava potvrđuje da Nizozemska krši ljudska prava ilegalnih imigranata. Amnesty International optužuje njezinu vladu za maltretiranje azilanata. Zemlja u kojoj se na javnim mjestima puši trava, a prostitutke sjede u izlozima središta glavnoga grada, nije se riješila bodljikave žice.

 

Abdullah je iz Maroka, ali živi u Den Haagu. Srećem ga ispred pritvora za ilegalne imigrante u Zaandamu, industrijskoj zoni Amsterdama. Došao je u posjetu rođacima koji su zatočeni u pritvoru. "Rođaci su od očeve strane tu već nekih šest mjeseci. Jedan je pedesetogodišnjak a drugi dvadesetogodišnjak", kaže Abdullah. "Donosim im hranu, dajem im novac", kaže i nestaje iza metalne ograde.

zatvor00.jpg
zatvor7.jpg

Na vrhu ograde ovog plutajućeg pritvora nalazi se bodljikava žica, taj gotovo univerzalni simbol opresije. Zemlja gdje se puši trava na javnim mjestima, prostitutke sjede u izlozima središta glavnoga grada, nije se riješila bodljikave žice. A kroz bodljikavu žicu vide se i "ja ih volim, sportske kupole, ne kavezi", ultramoderno dizajnirane kupole za sportske aktivnosti arhitekta Willema Van der Sluisa. On se pitao "kako dizajnirati prostor za nekoga tko ne želi biti tamo".

zatvor4.jpg
zatvor2.jpg

Voorpostovci inače tvrde da su oni "grupa nacionalne akcije" te da su im ciljevi borba protiv droge, zlostavljanja djece te - masovne imigracije, a tvrde i da su "svenizozemski orijentirani" pa imaju aktivnosti "u imperijalnoj Nizozemskoj, Flandriji, Zapadnoj Flandriji i Južnoj Africi".

zatvor8.jpg
zatvor6.jpg
zatvor3.jpg

Na kraju dana brojčano prebrojano, gotovo šesto imigranata u zatvoru, tridesetak aktivista protiv zatočenja imigrinata, dva aktivista protiv aktivista protiv zatočenja imigranata, dvadesetak policajaca što s jedne što s druge strane ograde, i svega pet-šest novinara. Druga strana Nizozemske, Nizozemske iza liberalne krinke.

zatvor5.jpg
<
Vezane vijesti