U Zadru je danas održana akcija solidarnosti s pokretom kanadskih Indijanaca "Idle no More" koji se bore protiv sličnih nasrtaja na zakone kakav se i u Hrvatskoj događa preko prijedloga Zakona o strateškim investicijama

Skupina građana iskazala je danas u Zadru svoju podršku globalnom pokretu Idle no more koji je započeo među kanadskim Indijancima i u nekoliko tjedana prerastao u međunarodni pokret.

"Protivimo se namjerama kanadske vlade koja novim promjenama zakona krši dogovore s indijancima i zadire u njihove teritorije. Ekonomskim eksploatiranjem trajno uništava ekološke sustave, šume, potoke, jezera i rijeke, izvlačeći jednokratne profite za korporacije i ostavljajući dugoročnu pustoš lokalnom stanovništvu. Također, protivimo se i namjerama svake vlade, pa tako i naše, koja ne uvažava principe i zakone Majke Zemlje. Ovdje smo kako bi i ukazali na potrebu zaštite planete, za nas i za idućih sedam generacija", izjavili su okupljeni građani.

U prosincu je, naime, kanadska konzervativna vlada usvojila zakon pod nazivom "C-45 Jobs and Growth Act" koji se na 400 stranica miješa u čak 64 druga zakona i uredbe. Neki od njih su Zakon o plovnim putevima, Zakon o urođenicima i Zakon o procjeni utjecaja na okoliš. Novi Zakon o procjeni utjecaja na okoliš sada ubrzava proces odobravanja dozvola i smanjuje broj projekata kojima treba procjena. 


Pustoš koju ostavlja vađenje naftnih pijesaka u Kanadi

adbusters_blog_tar-sands_s.jpg adbusters_blog_tar-sands_s.jpg

Zakon o zaštiti plovnih voda, koji datira iz 1882. godine, zahtijevao je širok konzultacijski proces prije gradnje na ili u blizini bilo koje plovne vode, a novim je odredbama zaštita voda smanjena na manje od sto potoka, rijeka i jezera. Mnoge od voda koje su skinute sa zaštitne liste prolaze kroz zemlju izvornih naroda Kanade. Ovaj je Zakon imao snažnu okolišnu komponentu jer je predstavljao barijeru gradnji između ostalog naftovoda i plinovoda jer su investitori morali dokazivati da neće naškoditi vodama što više ne moraju. Kanadskoj je vladi taj zakon predstavljao ozbiljnu smetnju jer već godinama lobiraju za gradnju Enbridge Northern Gateway nafotovoda, koji bi trebao povezati područje naftnih pijesaka Athabasca s Tihim oceanom, ubrzavajući izvoz bitumena u Kinu.

Kanada inače skriva sedamdeset posto svjetskih zaliha nafte u naftnim ili bitumenskim pijescima na nezanemarivoj površini veličine otprilike tri Hrvatske (Na većim dijelovima te površine su slojevi preduboko da bi se postojećim tehnologijama isplatilo vaditi ih, ali tehnologije napreduju.) Otkada je Kanada počela eksploatirati ove zalihe nafte, višestruko joj je porasla emisija stakleničkih plinova zbog čega je Naomi Klein svojedobno svoju zemlju nazvala "klimatskim ubojicom".

Izvorni narodi Kanade već gotovo dva mjeseca prosvjeduju protiv smanjenja svojih prava, protiv ugrožavanja prirodnih resursa u ime kapitala te za okolišnu pravdu. Njihovu borbu možete pratiti preko Facebook stranice.

Ključne riječi: Indijanci, Idle no more, Kanada
<
Vezane vijesti