cenzura_copy76382.jpgKuća ljudskih prava Zagreb i Centar za mirovne studije: " Zahtijevamo od policije i suda da svoja postupanja hitno usklade s međunarodonim obvezama RH i prestanu s neopravdanim ograničavanjima ljudskog prava na slobodu izražavanja."

Priopćenje Kuća ljudskih prava Zagreb i Centar za mirovne studije prenosimo u cijelosti:

Kuća ljudskih prava Zagreb i Centar za mirovne studije najoštrije osuđuju jučerašnje privođenje novinara Gordana Duhačeka koji je usprkos prethodnom javljanju policiji, uhićen zbog javno iznesenog mišljenja i kritike na koju svaki građanin ima ustavno pravo. Smatramo ovo nedopustivim pritiskom na slobodu rada novinara u Hrvatskoj i još jednim u nizu problematičnih policijskih postupanja protiv osoba koje izražavaju društvenu kritiku (slučajevi Erceg i "ćaća" na Korčuli). Nažalost, sve ovo govori u prilog tome da policija ni sud ne razumiju svoju ulogu u demokratskom društvu, a to je da štite i omogućuju ostvarivanje ljudskih prava građana i građanski, a ne da ih neopravdano ograničavaju.

KLJP i CMS: "Sa žaljenjem zaključujemo da policija i Prekršajni sud u Novom Zagrebu sustavno ignoriraju obavezujuću praksu Europskog suda za ljudska prava."

Iako je prekršajno kažnjavanje vrijeđanja policije legitimno, to se ne ni na koji način ne smije koristiti za kažnjavanje javno iznesene kritike pojedinačnog policijskog postupanja, pogotovo kada isto kritički propituje i komentira novinar u cilju informiranja javnosti i društvene debate. Takvo policijsko postupanje neopravdano ograničava pravo na slobodu izražavanja i krši Ustav RH i Europsku konvenciju za ljudska prava.

Nadalje, podizanje optužnog prijedloga za satiričku obradu pjesme "Vilo Velebita" zbog vrijeđanja i omaložavanja moralnih osjećaja građana također nije u skladu s Konvencijom i praksom Europskog suda za ljudska prava koje je RH obavezna poštovati. Sud je u više predmeta nedvojbeno utvrdio kako građani u demokratskom društvu, a posebno novinari imaju pravo kritizirati društvene i političke događaje korištenjem satire, ali i izražavanjem misli i ideja koje mogu omalovažavati, vrijeđati ili šokirati državu ili dio građana i građanki.

Sa žaljenjem zaključujemo da policija i Prekršajni sud u Novom Zagrebu sustavno ignoriraju obavezujuću praksu Europskog suda za ljudska prava. Zahtijevamo od policije i suda da svoja postupanja hitno usklade s međunarodonim obvezama RH i prestanu s neopravdanim ograničavanjima ljudskog prava na slobodu izražavanja.

<
Vezane vijesti