Foto: HinaFoto: Hina"Reforme" - nakon 49 godina emitiranja izraelska javna televizija ugašena je preko noći. "Način na koji je IBA ugašena nije pošten ni častan", prokomentirao je Netanyahu, govoreći pasivno o procesu koji je sam inicirao. Novinari ističu kako je pravi razlog za ukidanje programa taj da je Netanyahu već duže vrijeme nezadovoljan zbog kritičkog izvještavanja i pokušava kontrolirati medije.

Sredinom svibnja mreža izraelskih televizija IBA službeno je ugasila svoj program, doslovno preko noći.  Zaposlenici su svega nekoliko sati ranije obavješteni kako se program više neće emitirati, a posao mogu tražiti drugdje. U najdugovječnijoj informativnoj emisji Mabat La Hadashot (Pogled na vijesti) tu večer voditeljica Geula Even gušila se u suzama i zahvalila gledateljima."Način na koji je IBA ugašena nije pošten ni častan", prokomentirao je dodatno, govoreći pasivno o procesu koji je sam inicirao

Gledatelji u Hrvatskoj mogli su čuti vijest o gašenju IBA-e tijekom prijenosa Eurosonga – o gašenju programa i izraelskom napuštanju natjecanja za Pjesmu Eurovizije tijekom čitanja glasova žirija kratko je govorio izraelski voditelj Ofer Nachshon, koji se u tužnom obraćanju zahvalio EBU-u na 44 godine nastupa na Eurosongu.

Premijer Benjamin Netanyahu izjavio je dan nakon ukidanja programa kako je takvo ukidanje dio reformi koje uključuju preraspodjele organizacijskog dijela posla unutar televizija s nacionalnom koncesijom. "Način na koji je IBA ugašena nije pošten ni častan", prokomentirao je dodatno, govoreći pasivno o procesu koji je sam inicirao. Novinari pak smatraju kako je pravi razlog za ukidanje programa taj da je Netanyahu već duže vrijeme nezadovoljan zbog kritičkog izvještavanja i pokušava kontrolirati medije.

Novinari su gašenje televizije opisali kao "sramotu", koja je uslijedila nakon nekoliko mjeseci političkih nesuglasica i debata između Netanyahua i ministra financija Moshe Kahlona o budućnosti javnog emitiranja u Izraelu. Oren Hazan, zastupnik iz Netanyahuove stranke Likud, najavio je nedavno i planove za zakone koji "osiguravaju krivičnu odgovornost novinara koji fabriciraju priče", uslijed "nepovoljnih" ushuktalih medijskih istraga o korupcijskim radnjama premijera. Nakon gašenja IBA-e, emitiranje preuzima nova mreža Kan, koja je zasada odlučila zaposliti 440 od 1050 zaposlenika IBA-e, a Netanyahu je već kritiziran zbog utjecaja na novu mrežu.Oren Hazan, zastupnik iz Netanyahuove stranke Likud, najavio je nedavno i planove za zakone koji "osiguravaju krivičnu odgovornost novinara koji fabriciraju priče", uslijed "nepovoljnih" ushuktalih medijskih istraga o korupcijskim radnjama premijera

Osim značaja kritičkog informativnog programa, IBA će mnogima ostati u pamćenju i po drugim, malim medijskim koracima ka uvažavanju i suživotu. Kako piše Ron Kampeas u Forwardu:

"Petak poslijepodne bio je guilty pleasure čitave zemlje: prikazivao se 'arapski film', mali znak naklona velikom dijelom arapske populacije, ali i predah od inače smrtonosne ozbiljnosti kanala. Cijela zemlja tada se uključivala i gledala, ali, svakako, svaki židovski gledatelj bio je siguran da je on/a jedini koji se tome prepušta. Ti su filmovi bili sve za što je Izrael za sebe zamišljao da nije. Odigrali su se u gradovima prepunima vrlo siromašnih i beskrajno bogatih, svjedočili su divljim romantičnim prijestupima, i veoma fizičkoj komediji."

Nakon gašenja programa javne televizije, stotine prosvjednika izišlo je na ulice, optužujući Netanyahua zbog političkog gušenja i pokušaja kontrole medija. "Vladina odluka da se javna televizija ugasi na tako brutalan način izraz je nepoštovanja za rad generacija izraelskih novinara koji su služili javnosti. Također pokazuje nedostatak predanosti vrednotama i misiji javnih službi svojim otvorenim pokušajem nadzora nad novom televizijom", rekao je tom prilikom glavni tajnik Međunarodne federacije novinara (IFJ) Anthony Bellanger.Novinari pak smatraju kako je pravi razlog za ukidanje programa taj da je Netanyahu već duže vrijeme nezadovoljan zbog kritičkog izvještavanja i pokušava kontrolirati medije

U svom godišnjem izvještaju, objavljenom ranije ove godine, Freeedom House Izrael ocjenjuje kao "djelomično slobodnu" zemlju po pitanju medijskih sloboda, a Netanyahua uspoređuju s Donaldom Trumpom.

"Kao i Trump, izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegovi glasnogovornici često vrijeđaju i osuđuju predstavnike domaćih medija, a premijer rijetko dozvoljava postavljanje pitanja novinarima. Godine 2016. Netanyahu je iskoristio svoju Facebook stranicu kako bi oblatio dva istraživačka novinara visokih profila, što je potaknulo nekoliko vrhunskih izvjestitelja da potpišu peticiju koja osuđuje njegovo ponašanje.

Također je optužen za kršenje zakona s ključnim vlasnicima medija za iznuđivanje povoljnog izvještavanja. Dok je Izrael povijesno uživao u živopisnom i pluralističnom medijskom sektoru, ovi i drugi problemi uzrokovali su smanjenje slobode medija u zemlji posljednjih godina“, stoji u izvještaju.

Foto: Benjamin Netanyahu facebook Foto: Benjamin Netanyahu facebook

Zanimljivo je kako se Netanyahua uspoređuje se Trumpom – njemu bi ta usporedba vjerojatno godila, s obzirom na silnu količinu fotografija i Osim značaja kritičkog informativnog programa, IBA će mnogima ostati u pamćenju i po drugim, malim medijskim koracima ka uvažavanju i suživotupohvala koje na facebooku upućuje upravo Trumpu. Slika njega i Trumpa te prvih im dama ponosno krasi naslovnu fotografiju njegova profila.

"Uvijek jaki, sve jači" piše ispod fotografije.

__________________________________________________________________________________________

Dragi čitatelji i čitateljice, H-Alterova budućnost je kontinuirano neizvjesna. Ako vam se sviđa ovo što čitate i želite podržati naš daljnji rad, možete nam pomoći svojom donacijom i/ili proširiti riječ među svojim prijateljima. Solidarno za slobodno novinarstvo i veliko hvala svima.
<
Vezane vijesti