Foto: I.P.Foto: I.P.Krajem svibnja stigla je vijest o privremenoj mjeri Trgovačkog suda u Zagrebu prema kojoj UO ZFF do daljnjega ostaje u prostoru kina Europa. Iako pozitivno dočekana mjera, takva pozicija stvara niz logističkih, organizacijskih i financijskih poteškoća. "U situaciji u kojoj nije moguće predvidjeti hoćemo li iz kina morati izaći sutra, za tjedan dana ili za dva mjeseca, dosadašnje zaposlenike i suradnike držimo u neizvjesnosti, a distribuciju filmova i ostale programe ne možemo dogovarati. Zbog toga smo odlučili vratiti ključeve kina Gradu Zagrebu", poručili su danas iz Uprave kina.

"Kino Europa izraslo je iz potrebe filmske zajednice i građana Zagreba. Brojne manifestacije koje su se u njemu održavale i više od sto tisuća posjetitelja na godinu dovoljno govore u kojoj je mjeri ono funkcioniralo kao vitalni segment zagrebačkog kulturnog i društvenog života. Kino Europa bilo je mjesto s kojim smo se ponosili, središte kulturnog života Zagreba, i ono nije zaslužilo samo preživljavati"; stoji u današnjem priopćenju.

Osnovni cilj je, ističe se, bio je osigurati kontinuitet rada kina na zadovoljstvo svih građana i građanki ovoga grada. Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode donio je 27. svibnja rješenje kojim obvezuje Grad Zagreb da izradi "detaljnu tehničku dokumentaciju za sanaciju zgrade najkasnije u roku od 120 dana".

"Svjesni smo da se to može činiti kao malo postignuće, ali s obzirom na to da u gradskom proračunu i dalje ne postoji ni nacrt projekta ni budžet za njegovu realizaciju, pozdravljamo svaki korak prema transparentnom donošenju odluka i rješavanju problema na koje smo godinama upozoravali gradske vlasti i redovito ostajali bez ikakve reakcije i odgovora", poručuju iz Uprave kina.

Svima zahvaljuju na podršci posljednjih mjeseci.

Ključne riječi: kino Europa, Grad Zagreb, kultura, film
<
Vezane vijesti