Foto: I.P.Foto: I.P.Potaknuti odlukom Grada Zagreba da se UO Zagreb Film Festival ne produži ugovor, kao i neizvjesnom sudbinom kina Europa, brojni predstavnici hrvatskih i europskih institucija te niz osoba iz javnog života uputilo je pisma podrške dosadašnjem vodstvu. To su učinili generalni direktor Mreže europskih kina Europa Cinemas, Claude-Éric Poiroux, Europska filmska akademija, Sarajevo Film Festival, Ljubljanski međunarodni fimski festival, Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača - Kino mreža, filozof Slavoj Žižek, glumica Geraldine Chaplin i mnogi drugi.

"Izražavamo duboko žaljenje što je opstanak kina Europa doveden u pitanje u desetoj godini članstva u mreži Europa Cinemas. Vjerujemo da kino Europa u potpunosti zaslužuje podršku nadležnih institucija", stoji u pismu podrške Claude-Erica Poirouxa, generalnog direktora mreže europskih kina Europa Cinemas.

"Kino Europa jedno je od najboljih i najvažnijih kina u mreži Europa Cinemas. Kao priznanje visokoj razini programiranja i promotivnih aktivnosti, godine 2016. dodijeljena mu je nagrada Europa Cinemas, što ga je svrstalo u sam vrh europske filmske industrije, ispred 1078 drugih kina, članova mreže. (...) Tim koji upravlja kinom Europa nadaleko je priznat po znanju i profesionalnim vještinama, a njihov se ugled proteže daleko izvan granica Hrvatske. (...) Omiljena lokacija Europske komisije kad je riječ o događanjima u Zagrebu upravo je kino Europa", zaključuje Poiroux.

Pismo podrške kinu Europa uputio je i Slavoj Žižek, jedan od najutjecajnijih filozofa današnjice: "Svi smo u principu za Europu, ali taj princip treba i provesti. Zatvaranje kina Europa je – zbog uloge koju je to kino imalo proteklih godina – zatvaranje institucije koja je jasno locirala Zagreb kao grad europske kulture, kao značajnu točku na kulturnoj karti Europe. Moto zatvaranja je jednoznačan: van iz Europe, natrag u provinciju. Da li zaista to hoćemo?", piše u pismu uz potpis: Slavoj Žižek, čest gost kina Europa.Podrška kinu Europa stigla je i iz Srednje škole Petrinja: "Mi koji obrazujemo, ali prvenstveno odgajamo mlade ljude u kinu Europa vidimo svog vanjskog suradnika. Kino Europa nije samo jedno od kina u Zagrebu. To je mjesto učenja, susreta, mjesto kojem se uvijek rado vraćamo. (...) Pridružujemo se apelu: kino Europa, s ovakvim ljudskim i programskim potencijalom i ovakvom misijom, mora ostati!"

"Vijesti da bi Zagreb Film Festival početkom lipnja ove godine trebao iseliti iz kina Europa ispunile su nas dubokom nevjericom", poručuje tim Sarajevo Film Festivala. "Kao partneri ZFF-a na nekoliko uspješnih projekata iz područja kulture, iz prve ruke smo se osvjedočili u profesionalnost i izvrsnost kreativnog i radnog kolektiva koji stoji iza njega – kolektiva koji je, najkraće rečeno, postavio Zagreb na svjetsku festivalsku mapu. (...) Raskinuti sponu između kina Europa i ZFF-a značilo bi dovesti u pitanje opstanak hrvatske prijestolnice na toj mapi. Ne trebamo ni spominjati koliko bi to bio težak udarac filmskoj kulturi u Hrvatskoj", objašnjavaju predstavnici Sarajevo Film Festivala.

Geraldine Chaplin, glumica i kći slavnog Charlieja Chaplina koja je posjetila kino Europa na Zagreb Film Festivalu prošle zime, i njezin suprug Pato Castilla u pismu potpore pišu: "Duboko su nas rastužile vijesti o neizvjesnoj sudbini kina Europa. Moj suprug Pato Castilla i ja posjetili smo Zagreb i kino Europa upravo zahvaljujući Zagreb Film Festivalu. Oduševila nas je arhitektura i ljepota, izvrstan program i živahna atmosfera kina, što je rijetkost u današnjem svijetu u kojem dominiraju multipleksi. Kino Europa istinsko je kulturno blago. Dajemo punu podršku timu UO ZFF-a, koji su udahnuli novi život staroj ljepotici Europi i stvorili srce zagrebačkog kulturnog života."

Redatelj Rajko Grlić piše: "Europa je jedino art kino u Zagrebu, sasvim usamljena pojava u jednom gradu nekad bogatom kulturom. U okolnostima koje im nisu bile sklone, ljudi koji vode to mjesto napravili su veliki podvig. Dugotrajnim su ga radom, polagano, shvaćajući bilo grada, pretvorili u jedno od najboljih art kina u Europi." 

Dosadašnje vodstvo kina Europa podržao je i Simon Popek, programski direktor Ljubljanskog međunarodnog filmskog festivala: "Posljednjih dana zabrinula su nas događanja oko zagrebačkog kina Europa, najstarijeg aktivnog gradskog art-kina i vodeće regionalne prikazivačke institucije suvremenog nezavisnog filma. Zagreb Film Festival i Ljubljanski međunarodni filmski festival posljednjih godina surađuju pa nas situacija oko renovacije i duljeg zatvaranja kina posebno zabrinjava. (…) Nadamo se da će se situacija razriješiti u korist javnog prostora i filmske kulture vašega grada."

Podrška kinu Europa stigla je i iz Srednje škole Petrinja: "Mi koji obrazujemo, ali prvenstveno odgajamo mlade ljude u kinu Europa vidimo svog vanjskog suradnika. Kino Europa nije samo jedno od kina u Zagrebu. To je mjesto učenja, susreta, mjesto kojem se uvijek rado vraćamo. (...) Pridružujemo se apelu: kino Europa, s ovakvim ljudskim i programskim potencijalom i ovakvom misijom, mora ostati!"

Pisma podrške dosad su, uz brojne građane i građanke, poslali Europska filmska akademija, Pulski filmski festival, Kinematografi Dubrovnik, POU Slatina, POU Đuro Arnold, Centar za kulturu Čakovec, kinoklub Šibenik, Continental film, Fraktura, magazin BUG, Nukleus, Komikaze, Restart, distributerska tvrtka Demiurg i brojne druge organizacije i tvrtke.

Pisma podrške možete pročitati ovdje.

Ključne riječi: kino Europa, Grad Zagreb, umjetnost, kultura
<
Vezane vijesti