Foto: Marina KelavaFoto: Marina KelavaTočno prije šest godina uništen je simbol borbe za Varšavsku ulicu i borbe protiv otimačine javnog prostora – petometarska skulptura trojanskog konja. Pogledajte fotogaleriju noćne policijske akcije.

Prije šest godina, oko tri sata ujutro, interventna policija je izvela noćnu akciju "čišćenja" Varšavske ulice. Tada je, kao i danas, Zagrebom vladao Milan Bandić, dok je šef policije bio današnji prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko. Interventna policija je u niti tri sata uhitila dvadesetak aktivista, uklonila kontejnere i srušila skulpturu trojanskog konja. Podsjetimo, dan prije, 10. veljače 2010., održan je prosvjed u Varšavskoj ulici gdje je više od četiri tisuće ljudi poručilo kako se protivi vlasti koja radi u interesu privatnika i krupnog kapitala, a ne građana.

"Zašto trojanski konj? Zato što se pod krinkom javnih interesa pokušava plasirati trojanski konj nečijeg privatnog interesa. Gradonačelnik nije konj koji radi po cijele dane za građane, nego ovim projektom pokazuje da je trojanski konj koji radi protiv građana", rekao je na prosvjedu Tomislav Tomašević, tadašnji predsjednik Zelene akcije.

Iako građani okupljeni oko inicijative Ne damo Varšavsku, koju su pokrenuli Pravo na grad i Zelena akcija, nisu uspjeli u svom naumu, borba za Varšavsku je na velika vrata uspjela uvesti nenasilni, dugotrajni i kreativni bunt te vratiti nadu u solidarnost i aktivnost građana u borbi za javno dobro. 

<
Vezane vijesti