Zagrebački gradski zastupnici danas odlučuju o izdvajanju podružnica Zagrebačkog holdinga, što je prvi korak prema njihovoj rasprodaji. Pred Skupštinom su ih dočekali aktivisti nevladinih organizacija i radnici pojedinih Holdingovih poduzeća. Zatražili su od zastupnika i zastupnica da dobro promisle prije nego dignu ruku za privatizaciju Holdinga.

Teodor Celakoski: "Ono što je gradonačelnik jučer eksplicitno definirao kao 'pripremu mlade za derneke, snubljenje i udaju' jasno pokazuje da se radi o smjeru koji nas vodi u privatizaciju, odnosno pogodovanje pojedinačnim igračima" 

Zastupnike zagrebačke Gradske skupštine, koji će danas odlučivati o izdvajanju podružnica Zagrebačkog holdinga, jutros su dočekali aktivisti Zelene akcije, Prava na grad i Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju te radnici pojedinih podružnica Holdinga. Podsjetimo, gradski zastupnici će na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića odlučivati o prethodnoj suglasnosti Zagrebačkom holdingu za pokretanje postupaka statusnih promjena podjele osnivanjem trgovačkih društava s ograničenom odgovornošću. Osnivač trgovačkih društava bit će Grad Zagreb, a udjele u tim društvima bi Grad prenio na Zagrebački holding. Nekoliko stotina prosvjednika svojom akcijom poručili su zastupnicima da ne glasaju za takav prijedlog koji bi doveo do izdavanja u koncesiju, odnosno privatizacije, pojedinih komunalnih usluga. Po dolasku u Skupštinu, okupljeni su izviždali zastupnike, a posebno se na udaru našao gradonačelnik Bandić.

"Okupili smo se da jasno poručimo gradskoj upravi da ne damo našu imovinu i komunalne usluge. Ono što je gradonačelnik jučer eksplicitno definirao kao 'pripremu mlade za derneke, snubljenje i udaju' jasno pokazuje da se radi o smjeru koji nas vodi u privatizaciju, odnosno pogodovanje pojedinačnim igračima na štetu kvalitete i cijene usluge. Gradska vlast koja je proizvela dugove i dovela nas u ovu situaciju sada sve to želi naplatiti od građana, onih koji su bili relativno zadovoljni pruženim uslugama. I ono malo što vrijedi, odnosno imovina i javne usluge, pretvorit će se u privatni interes", istaknuo je Teodor Celakoski iz Prava na grad.

Bernard Ivčić: "Gradonačelnik Bandić voli se pozivati na primjer Beča, a upravo je u tom gradu početkom ove godine održan referendum s nizom pitanja, među kojima je bilo ono o privatizaciji javnih komunalnih usluga"

Da situacija u kojoj se izdvaja samo djelatnost, a ne imovina, vodi u privatizaciju ili izdavanje usluge u koncesiju, upozorio je i Bernard Ivčić, predsjednik Zelene akcije. "U oba slučaja dolazi do povećanja cijene i pada kvalitete usluge i gubitka kontrole građana nad cijelim sustavom gospodarenja otpadom, a to moramo spriječiti. Gradonačelnik Bandić voli se pozivati na primjer Beča, a upravo je u tom gradu početkom ove godine održan referendum s nizom pitanja, među kojima je bilo ono o privatizaciji javnih komunalnih usluga. Čak 87 posto građana Beča se izjasnilo protiv tog procesa." Kao primjere gradova koji su koncesionirali svoje usluge, a sada ih žele rekomunalizirati, Ivčić je istaknuo Budimpeštu, Pariz i Berlin. "Ne smijemo ponoviti njihovu grešku jer je koncesioniranje gotovo put bez povratka.  Problem je u tome što grad, kada se odluči na raskidanje ugovora, koncesionaru mora nadoknaditi izmaklu dobit", rekao je Ivčić.

Brnka Šturlan: "Ne postoje valjane analize koje bi pokazale što bi plan restrukturiranja trebao donijeti"

Akciji se pridružila i Branka Šturlan, glavna sindikalna povjerenica Čistoće u okviru Samostalnog sindikata komunalnih radnika Hrvatske. "S ovakvim planom restrukturiranja nije na vrijeme bilo obaviješteno Gospodarsko socijalno vijeće, što je jedna od odredbi iz Zakona o radu. Također, ne postoje valjane analize koje bi pokazale što bi plan restrukturiranja trebao donijeti, pogotovo ako uzmemo u obzir da na cijelom procesu rade osobe koje su prije osam godina tvrdile nešto sasvim drugo. Ne zaboravimo da je Čistoća trgovačko društvo s 90 godina tradicije koje građanima pruža usluge na zavidnom nivou. Uvjeravaju nas da privatizacije neće biti, a gradonačelnik istodobno tvrdi da se trgovačka društva pripremaju za tržište. Izdvajaju nas s 12 posto sadašnje vrijednosti podružnica, dakle ostajemo bez nekretnina, servisno-radioničkih prostora i skupa garaža koje su nam izuzetno bitne za obavljanje djelatnosti. Također, ostajemo i bez 165 milijuna gotovinskih sredstava koja su nam tijekom posljednjih godina skidana s tekućeg računa iako je taj postupak bio ugovorno reguliran kao kratkoročna pozajmica. Nakon svega, izlazimo s nešto više od osam milijuna gotovinskih sredstava. U zadnjih osam godina Čistoća nije kupila ni jedno vozilo koje bi joj sada moglo ostati u vlasništvu, budući da nam je Holding uvjetovao kupnju preplaćenih i nekvalitetnih vozila na leasing. Zbog toga bi se na tržištu našli bez voznog parka, gotovine i nekretnina koje bi nam bile jamstvo za podizanje kredita", rekla je Šturlan.

Slavica Lakić: "Ne želimo biti privatizirani po principu 'uništi pa prodaj'. Bojimo se što će se dogoditi na visoko urbaniziranom vrijednom zemljištu na kojem se nalaze naši paviljoni"

Ispred Skupštine su došli i radnici Zagrebačkog velesajma, koji su jučer uputili vapaj čelnim ljudima Zagreba. "Prije šest godina, kada smo postali dio Zagrebačkog holdinga, tvrdili su da ćemo imati manje troškove i bolje poslovati. Zagrebački velesajam, tvrtka koja ove godine slavi 104. godišnjicu postojanja, nikada u svojoj prošlosti nije poslovala s gubitkom. Ne želimo biti privatizirani po principu uništi pa prodaj. Bojimo se što će se dogoditi na visoko urbaniziranom vrijednom zemljištu na kojem se nalaze naši paviljoni. Sajmovi u okolnim zemljama su zadnjih desetak godina obnovljeni i primjereni sajamskom djelovanju, a naši paviljoni su derutni. Poduzimali smo niz koraka kako bi smo zaustavili propadanje Zagrebačkog velesajma jer je njegovo poslovanje u interesu svih građana Zagreba, ali i Hrvatske. Gradonačelnik Bandić je 2009. godine, za stotu obljetnicu Velesajma, rekao da će Grad obnoviti prostore, no nažalost, to se nije dogodilo", izjavila je Slavica Lakić, sindikalna povjerenica Zagrebačkog velesajma. "Nismo protiv restrukturiranja Velesajma, no protiv izvođenja smo tog postupka na način da se ne zna što će se dogoditi s vrijednim zemljištem, paviljonima i s radnicima. Zbog svega toga očekujemo solidarnost građana", zaključila je Lakić.

<
Vezane vijesti