<p><span class="_r3"><span class="irc_ho" dir="ltr">thecvf.org</span></span></p><a data-ved="0ahUKEwiMoMLs8r_JAhWKtxQKHWGUAkQQjB0IBg" href="http://www.thecvf.org/worlds-vulnerable-open-gateway-to-climate-safe-future-at-paris/" class="irc_hl irc_hol i3724" data-noload=""><br></a><span class="_r3 irc_msc"><a data-ved="0ahUKEwiMoMLs8r_JAhWKtxQKHWGUAkQQhxwICA" href="https://www.google.hr/search?q=climate+vulnerable+forum&sa=X&biw=1581&bih=747&tbm=isch&tbs=simg:CAQSEglgjfPUXC7hZyHk0x5h3LeHng" class="irc_hl irc_msl i3591" data-i="1" data-noload=""><span class="irc_idim"></span></a></span>

thecvf.org


U Parizu ima i stvarnih lidera, koji dižu glas za opstanak čovječanstva.
Nikada se nije pod istim krovom okupilo toliko svjetskih čelnika koliko u ponedjeljak ovdje u Parizu, na globalnim pregovorima o klimi. I svi su govorili o potrebi za liderstvom, rješavanju problema klimatskih promjena, o tome kako svojoj djeci ne smijemo ostaviti planet nepogodan za Filipini, Kiribati i Maroko  pokazuju istinsko liderstvoživot. Mnogi od njih izgovarali su velike riječi. Francuski predsjednik François Hollande s pravom je označio ugljen, naftu i plin energentima prošlosti (pritom je zaboravio spomenuti i nuklearnu energiju). I mnogi su rekli kako je budućnost u obnovljivim izvorima.

Kada je Greenpeace počeo govoriti o "ugljičnom budžetu" koji čovječanstvo ne smije premašiti, vlade još uvijek nisu prihvaćale činjenicu da fosilna goriva moraju ostati u zemlji. Ove je godine Barack Obama opravdavao odluku o odbacivanju naftovoda Keystone XL činjenicom da više ne smijemo sagorjeti niti sva fosilna goriva koja su već pronađena, a kamoli ona iz novih izvora.

Ove je početak. Snaga ljudi pobjeđuje. Ali najveći zagađivači još uvijek ne pokazuju pravo liderstvo. Svi oni, bilo da je riječ o SAD-u, Njemačkoj, Kini ili Indiji, imali bi koristi kad bi se odlučili na stvarnu energetsku revoluciju. Čak ni njemačka kancelarka Angela Merkel – koja je u svom pariškom obraćanju barem nagovijestila kraj fosilne ere – nije zahtijevala ono što nam zaista treba: vlade predane cilju od 100 posto obnovljivih izvora do 2050.

Predstavnici plemenskih zajednica iz Dakote i Paname prosvjeduju tijekom konferencije u Parizu (Foto: Guillaume Horcaujelo, Epa/Hina)<br> Predstavnici plemenskih zajednica iz Dakote i Paname prosvjeduju tijekom konferencije u Parizu (Foto: Guillaume Horcaujelo, Epa/Hina)

Ali ovdje u Parizu ima i stvarnih lidera, njih koji dižu glas kako za vlastiti tako i za opstanak čovječanstva. 30. studenog 43 najizloženije zemlje – zemlje koje će biti najteže pogođene klimatskim promjenama – pozvale su na zaustavljanje zagrijavanja na 1,5 °C u odnosu na predindustrijsko doba, prag koji ne smijemo prijeći želimo li da opstanu pacifičke zemlje kao i mnoge među najnerazvijenijima.

Klimatski forum ranjivih u svojoj deklaraciji također poziva na "100 posto obnovljivu proizvodnju energije do 2050", zahtijevajući istinsku akciju i pristajući "pojačati vlastite nacionalne planove kako bi utjecali na povećanje preuzetih obveza svih zemalja."

Zemlje kao što su Filipini, Kiribati i Maroko - domaćin klimatskim pregovorima iduće godine - pokazuju istinsko liderstvo. Posramljuju bogatije Postupno izbacivanje fosilnih goriva nužan je preduvjet za 100 posto obnovljivu budućnost kakvu želimozemlje. A te imućnije zemlje sada trebaju odgovoriti na poziv većine ranjivih i pružiti stvarnu podršku. Trebaju krenuti od preuzimanja "većih obveza" koje izložene države od njih traže: obvezati se još ovdje u Parizu na prelazak na 100 posto obnovljivih izvora koji će vrijediti za sve.

Obnovljivi izvori su rješenje. Postupno izbacivanje fosilnih goriva nužan je preduvjet za 100 posto obnovljivu budućnost kakvu želimo. Stoga podržavamo i pacifičke zemlje na čelu s Kiribatijem koje pozivaju na hitno zatvaranje svih rudnika ugljena. Upotreba ugljena nepovratno opada svugdje u svijetu. Ali još uvijek ubija mnoge ljude i treba ga što prije izbaciti iz upotrebe. To je moguće – solarna energija već dobiva bitku, čini se čak i u Indiji.

Greenpeace ostaje solidaran s tim istinskim vođama tijekom ove klimatske konferencije koja se naziva i COP21. I glasno ćemo govoriti protiv svih zagađivača. Nadasve je cinično da kompanije kao što su Engie i EDF sponzoriraju ovu konferenciju. Ti energetski dinosauri još uvijek drže termoelektrane na ugljen i zaustavljaju energetsku revoluciju tako što bacaju novac na opasnu i skupu nuklearnu energiju. Zagađivače trebamo izbaciti iz ovih klimatskih pregovora.


 Objavljeno: The Guardian; Prijevod: Greenpeace Hrvatska

<
Vezane vijesti