unnamed.pngNagrada građana i građanki grada Zagreba Nada Dimić, priznanje angažiranim civilnim inicijativama i umjetnicima ove će se godine dodijeliti u četvrtak, 31. svibnja. Ovogodišnji su dobitnici kazališni redatelj Oliver Frljić za predstavu Šest likova traže autora po predlošku Luigija Pirandella i novinarka Sanja Despot za seriju tekstova o pozadini i pravim namjerama organiziranog otpora klerikalne desnice Istanbulskoj konvenciji, objavljenih na portalu Faktograf.hr.

Nagradu Nada Dimić ustanovljena je 2017. godine u okviru Fonda za druge s inicijatorima Zvonimirom Dobrovićem i Brunom Isakovićem, osnivačima i vlasnicima Fonda za druge, te aktivistima i kulturnim djelatnicima Vesnom Kesić, Sonjom Leboš i Eugenom Jakovčićem.

Nagrađuju se umjetnička djela i kulturne inicijative koje protestiraju, provociraju i ruše konvencije i tabue, koje se odupiru sve snažnijem sužavanju umjetničkih sloboda i poslušničkom pristajanju na šutnju što vodi ka brisanju smisla umjetničkog propitivanja i širenja društvenih sloboda uopće.Nagrađuju se umjetnička djela i kulturne inicijative koje protestiraju, provociraju i ruše konvencije i tabue, koje se odupiru sve snažnijem sužavanju umjetničkih sloboda i poslušničkom pristajanju na šutnju

O intrinzičnoj povezanosti obitelji kako je shvaća obiteljaška ideologija i fašizacije društva, čime se bavi i predstava Šest likova traže autora, Oliver Frljić je izjavio: "Obitelj je i prostor ur-fašizma jer privilegira biološke veze u odnosu na one stvorene u drugim oblicima socijalne interakcije. Zato je za Željku Markić toliko važno da iz pojma obitelji isključi sve one koji nisu povezani biološkom reprodukcijom. Pretpostavljam da će sljedeći referendum Željke Markić biti onaj u kojem će se tražiti da se seks može prakticirati samo u prokreativne svrhe. Na to mogu samo reći: jebite se."

Sanja Despot je urednica i novinarka portala Faktograf.hr, relativno novog i zacijelo vrlo posebnog medija u hrvatskom i regionalnom neprofitnom medijskom prostoru koji je vrlo brzo postao relevantno sredstvo za čišćenje medijske bare od alternativnih činjenica i proizvoljnih interpretacija. Tijekom 2017. i 2018. godine Despot je objavila petnaestak tekstova o Istanbulskoj konvenciji kojom Vijeće Europe obvezuje države članice EU na političko, financijsko i upravno osnaživanje mehanizama za suzbijanje nasilja nad ženama i u obitelji.

Baveći se istraživačkim novinarstvom u najboljoj tradiciji tog pojma, Despot  je javnosti podastrijela podatke, pozadinu i stvarne namjere žestokog, gotovo histeričnog otpora Konvenciji koji uvelike prelazi granice same Konvencije, ali i Hrvatske i Europske unije. Uporno je raskrinkavala manipulativne metode i falsifikate kojima se taj dobro organizirani otpor služi.

<
Vezane vijesti