Nacionalni dan invalida rada ove godine pada u nedjelju, 21. ožujka, a Udruga invalida rada Zagreba (UIR Zagreba) će taj dan obilježiti dan kasnije, u ponedjeljak, 22. ožujka 2021. godine on-line objavom predavanja i izložbe.

Predavanje naziva "Kreativni u pandemiji" održat će socijalna radnica Danijela Smitka iz Doma za starije osobe "Trnje" i bit će objavljeno 22. ožujka 2021. godine na YouTube kanalu UIR Zagreba (tinyurl.com/uirzagreba). Uz predavanje, javnost će moći uživati i u on-line izložbi fotografija, crteža i kreativnih rukotvorina članova UIR Zagreba koja će također biti objavljena istoga dana. Na veliku žalost članova UIR Zagreba i njihovih obitelji, stroge mjere zaštite spriječile su nas i ove godine u tradicionalnom obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada, uz prigodno zajedničko druženje, bogat program uživo i narančastu ružu s kojom je svaki sudionik otišao kući. Ruža je izabrana kao zaštitni znak Nacionalnog dana invalida rada jer se njome želi ukazati na problem (ne)korištenja zaštitnih sredstava na radu. Dok je svaka udruga invalida rada diljem lijepe naše birala svoju boju ruže, UIR  Zagreba je izabrala narančastu jer ta boja simbolizira toplinu, kreativnost i entuzijazam, ali i ohrabrujući poticaj invalidima rada u borbi sa sve težom svakodnevicom.

Odluku o obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada – 21.ožujka (NN, broj 24/09) donio je Hrvatski sabor 2009. godine kako bi se ukazalo Opće starenje hrvatskog stanovništva, time i populacije invalida rada, uz pojačane emigracije mlađeg i radno aktivnog stanovništva, uzrokovalo je pojačanu potrebu za stabilnom skrbi invalida treće životne dobina probleme osoba s invaliditetom i na predrasude i poteškoće s kojima su te osobe svakodnevno suočene. Poseban se naglasak daje na neophodnost primjene primjerene zaštite na radu s ciljem prevencije novih invalida rada. Opće starenje hrvatskog stanovništva, time i populacije invalida rada, uz pojačane emigracije mlađeg i radno aktivnog stanovništva, uzrokovalo je pojačanu potrebu za stabilnom skrbi invalida treće životne dobi. Upravo je ukazivanje na taj gorući problem invalida rada u gradu Zagrebu i čitavoj Hrvatskoj tema ovogodišnjeg obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada.

U gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji je, prema Izvješću o osobama s invaliditetom u RH Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, objavljenom u studenom 2020. godine, na dan 23.09.2020. godine bilo registrirano 142.810 osoba s invaliditetom te na taj način osobe s invaliditetom čine 12,79% ukupnog stanovništva Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Najveći broj osoba s invaliditetom, njih 18.905 (13,24%), je u dobnoj skupini 65-69 godina starosti.

"Skrb za invalide rada i ostale osobe s invaliditetom cjeloživotni je posao. Stoga smo ove godine, pored ukazivanja na važnost poštovanja i pridržavanja zaštitnih mjera na radu, naglasili i potrebu formiranja stabilnog modela izvaninstitucionalne skrbi za invalide rada treće životne dobi. Naš će cilj biti ispunjen tek kada svaki invalid rada u Republici Hrvatskoj, neovisno o mjestu svog prebivališta, bude imao dostupan jednak standard potrebne skrbi – kako na radnom mjestu tako i u trećoj životnoj dobi!" izjavila je predsjednica UIR Zagreba Nada Vorkapić. www.uir-zagreb.hr