"Zelena akcija" zatražila je danas od novog ministra gospodarstva da napravi zaokret u energetskoj politici, poveća energetsku učinkovitost, iskoristi potencijal obnovljivih izvora energije i odustane od štetnog projekta TE Plomin C

Aktivisti Zelene akcije su danas u 11 sati izveli akciju ispred Ministarstva gospodarstva zahtijevajući odlučnije ulaganje u energetsku učinkovitost te iskorištavanje potencijala obnovljivih izvora energije.

Aktivisti su slikovito prikazali nekoliko obnovljivih izvora energije, energetsku učinkovitost te ugljen, pozivajući novog ministra, Ivana Vrdoljaka, da izabere trajna i ekološki prihvatljiva energetska rješenja, tj. da odbaci korištenje ugljena u termoelektrani Plomin C.

"Hrvatska treba znatno unaprijediti energetsku učinkovitost te iskoristiti vlastiti potencijal obnovljivih izvora energije. Primjerice, 2010. godine je u Hrvatskoj bilo instalirano samo 88,5 MW električne snage iz energije vjetra, Sunca i biomase, što je tek 2,1 posto od ukupno instalirane snage u proizvodnji električne energije. Za usporedbu, Njemačka proizvodi preko 25 posto električne energije iz obnovljivih izvora, a do 2020. taj udio namjerava povećati na 35 posto. Zbog ciljeva Europske unije će i Hrvatska morati krenuti u ovom smjeru. Zato je neophodno investirati u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije na vrijeme, te na taj način osigurati energetsku neovisnost i čist okoliš. Važno je naglasiti da je prema analizi UNDP-a ulaganjem u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore do 2020. godine moguće izravno otvoriti 14.500 radnih mjesta te još 65.000 neizravnih i induciranih radnih mjesta, a pri tome smanjiti emisije CO2 za 21 posto", istaknuo je Bernard Ivčić, predsjednik Zelene akcije. 

Njemačka proizvodi preko 25 posto električne energije iz obnovljivih izvora, a do 2020. taj udio namjerava povećati na 35 posto.

Upravo suprotno tome, Hrvatska trenutno namjerava graditi Plomin C, termoelektranu na ugljen snage oko pet puta veće od snage svih instaliranih obnovljivih izvora zajedno.

"Obzirom da vlastitog ugljena nemamo, izgradnjom ove TE bismo i dalje ostali ovisni o uvoznom energentu - umjesto da iskoristimo dostupnu vlastitu energiju Sunca, vjetra i biomase. Osim toga, u slučaju izgradnje, TE Plomin C će imati negativan utjecaj na zdravlje građana i doprinijeti sve izraženijim neželjenim klimatskim promjenama", izjavio je Ivčić.

Prema analizi prof. dr. sc. Enca Tirelija, koji je krajem 90-tih vodio izgradnju TE Plomin 2, TE Plomin C neće biti isplativa, ponajviše zbog neizbježnog prekoračivanja dopuštenih emisija CO2 (ugljičnog dioksida) koje će Hrvatska u skladu sa shemom trgovanja emisijama EU biti obvezna plaćati, što će rezultirati povećanjem cijena električne energije.

Zbog svega toga Zelena akcija zatražila je od novog ministra Vrdoljaka da napravi zaokret u energetskoj politici, poveća energetsku učinkovitost, iskoristi potencijal obnovljivih izvora energije i odustane od štetnog projekta TE Plomin C.

Ključne riječi: zelena akcija, energetika, Plomin C
<
Vezane vijesti