Foto: KAportalFoto: KAportalMinistarstvo zaštite okoliša i prirode po drugi put je usvojilo žalbu Eko Pana i Zelene akcije i poništilo rješenje Karlovačke županije za MHE Barilović. U novom postupku s novim investitorom Ministarstvo je povodom žalbe Eko Pana i ZA utvrdilo da Karlovačka županija nije nadležna za odlučivanje o mogućem negativnom utjecaju MHE Barilović na okoliš i ekološku mrežu Natura 2000.

Eko Pan je od 2012. godine uključen u praćenje okolišnih postupaka vezano za realizaciju MHE Barilović na rijeci Korani. Ministarstvo je preuzelo daljnje vođenje postupaka ocjene o potrebi procjene utjecaja MHE Barilović na okoliš i ekološku mrežu Natura 2000

U odnosu na postupke započete prije četiri godine, dogodile su se dvije bitne okolnosti - Korana je vraćena u ekološku mrežu Natura 2000, a usvajanjem nove Uredbe o procjeni utjecaja zahvata na okoliš 2014. godine za svaku hidroelektranu obvezno je provesti ocjenu o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš.

Uvažavajući žalbe koje su podnijeli Zelena akcija i Eko Pan, Ministarstvo je preuzelo daljnje vođenje postupaka ocjene o potrebi procjene utjecaja MHE Barilović na okoliš i ekološku mrežu Natura 2000.

Udruge napominju kako će ostati aktivno uključene u praćenje navedenih postupaka.

 

aem_copy38348.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
<
Vezane vijesti