Foto: hrt prtscFoto: hrt prtscMinistrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pripremila je nacrt novog zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu pisan u ženskom rodu. Istaknula je kako u obrazovanju većinom rade žene, pa "zašto to ne staviti u prvi plan i govoriti nastavnice, učiteljice, onda i predlagateljice, nakladnice, ravnateljice, ministrica, itd.". Tako napisani zakon proslijeđen je na mišljenje tijelima državne uprave uz napomenu da vrijedi za oba spola, ali ga je ministar uprave Lovre Kušćević odbio te je prebačen u "univerzalni", muški rod.

Iz Ministarstva uprave naveli su da se u prijedlogu zakona javlja rodni izričaj pojedinih pojmova, a pri izradi zakonskih tekstova potrebno je voditi računa i o odredbama drugih važećih zakona.

"Primjerice, člankom 39., stavkom 1. Zakona o sustavu državne uprave propisano je da ministarstvom upravlja i njegovim radom rukovodi ministar, dok je člankom 4., stavkom 2. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisano da su neposredni nositelji odgojno-obrazovne djelatnosti učitelji, nastavnici, stručni suradnici, ravnatelji te ostali radnici," stoji u obrazloženju.

Kako piše Jutarnji list, saborske zastupnice Ines Strenja Linić (Most), Marija Puh (HNS), Romana Jerković (SDP) i Sanja Putica (HDZ), nisu vidjele ništa sporno u zakonu pisanom u ženskom rodu, jedino je Bruna Esih (Neovisni za Hrvatsku) ovaj čin nazvala "pomodarstvom i jeftinom demagogijom".  "Od ženskoga roda u propisima ne vidim nikakvu korist. Svi se zakoni pišu u muškom rodu, tako je to oduvijek i ne samo kod nas. Time se ne misli samo na muškarce, nego na čovjeka", prokomentirala je.

<
Vezane vijesti