Na Dan rada više od 20 000 građana nezadovoljnih aktualnom politikom poručilo je sa zagrebačkih ulica : "Mijenjajte smjer ili će građani promijeniti vas!" No sve da se sindikalni snovi o prijevremenim izborima i ostvare, ostaje pitanje hoće li još jedni izbori uspjeti poboljšati težak položaj u kojem se trenutno nalazi vojska nezaposlenih građana.

Nakon godina zatišja, čelništvo pet sindikalnih središnjica ovogodišnji Dan rada odlučilo je obilježiti prosvjedom. Na prosvjedu, koji se održao pod sloganom "Mijenjajte se ili će građani promijeniti vas!", osim članova sindikata okupilo se i mnoštvo građana, a prije nekoliko dana svoju podršku sindikatima su iskazale organizacije civilnog društva, ali i stranke opozicije, Crkva te braniteljske udruge.

Zahvaljujući sindikalnoj organizaciji, na zagrebački prosvjed danas su došli radnici iz gotovo svih hrvatskih gradova. Oko 15 000 sindikalista oko podneva je u povorci krenulo s Trga Francuske Republike Ilicom prema Trgu bana Jelačića, gdje im se pridružilo još građana, pa se procjenjuje da u prosvjedu sudjelovalo više od 20 000 ljudi.

"Kad vas vidim u ovolikom broju tužan sam jer Vlada nas vodi daleko od onoga za što je davno prolivena krv. Ali kada nas vidim zajedno, podsjeti me na zajedništvo devedesetih godina kada smo se zajedno izborili za nezavisnu Hrvatsku... Ne želimo biti siromašni građani u zemlji koja je bogata! Poruka Vladi: dajemo vam zadnju šansu da promijenite smjer, potaknete proizvodnju, otvaranje radnih mjesta i potaknete solidarnost", poručio je s Trga bana Jelačića Mladen Novosel iz SSSH.

Sličnim tonom nastavio je i Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata: "Godinu dana slušamo nasilnost vaše vlasti, izdali ste radnike. Niste radnicima rekli prije izbora da ćete im zatvarati radna mjesta a sad im govorite da će oporavak stići 2016. godine. Pa što im to niste rekli pred izbore? Koliko će sudbina do tada biti uništeno?"

"Vaša politika je prijevara. Prevarili ste mlade s plaćama od 1600 kuna. Uvrijedili ste ih i ponizili i to vam nikada neće oprostiti. Plan 21 ničemu ne služi. Samo vam je poslužio da se dočepate vlasti. Izdali ste sve koje ste mogli. Ali, ne nisam u pravu. Niste izdali one koji su financirali vašu kampanju, one imućne, kad ste dali 600 milijuna kuna bonusa za 40 ljudi dok radnici kopaju po kantama", zagrmio je s pozornice Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

"Ovo danas je sindikalni Bljesak, nemojte nas tjerati da pokrenemo Oluju", moglo se čuti na trgu. Slična državotvorna atmosfera vlada je i u sindikalnoj koloni. Naime, dok su prosvjednici prolazili Ilicom, organizatori su podsjetili kako se danas slavi i punoljetnost akcije Bljesak, nakon čega se s razglasa zaorila pjesma "Lijepa li si" u izvedi Marka Perkovića Thompsona i ostalih ortaka.

Današnjem prosvjedu prisustvovali su i aktivisti Antikapitalističkog bloka M31 koji su upozorili kako velika većina pripadnika radničke klase još uvijek  nije ni svjesna radikalnog konteksta u kojem je nastao ovaj praznik. "Na taj dan radnici su izborili jednu od najvećih pobjeda, pobjedu čije se posljedice i rezultati i dan danas osjete i koji su ozbiljno ugroženi pritiskom države u službi kapitala. Može se reći da je to jedno od najvećih postignuća čovječanstva", poručili su iz kolektiva M31, istovremeno upozorivši da građani zbog trenutne situacije "trebaju prestati vjerovati da će im birokratski sindikati i država riješiti probleme."  "Ako si sami ne omogućimo bolju budućnost, sigurno je da nam je nitko neće pokloniti. No, to možemo samo na principima samoorganiziranja, solidarnosti i uzajamne pomoći. Prvi maj je dan radnika cijeloga svijeta, dan kada je radnik pokazao da ima dostojanstvo i ponos, dan kad i mi moramo pokazati da smo sposobni boriti se za svoja prava!", poručili su.

Među prosvjednicima na trgu bio je Nebojša Knežević iz Istre. Kako je ovaj srednjoškolski profesor objasnio u razgovoru za H-Alter, za dolazak na prosvjed odlučio se jer više ne može trpjeti trenutnu situaciju. "Ovo je zadnja opomena! Ako nas Vlada ne posluša, uslijedit će daljnji legalni načini borbe", rekao je Knežević, mislivši na najavljenu organizaciju štrajkova u javnim službama. "Borit ćemo se sve do prijevremenih izbora", rekao je. Na pitanje misli li da će prijevremeni izbori zaista donijeti potrebite promjene, Knežević je slegnuo ramenima i rekao: "Nadajmo se da hoće."

Na današnjem prosvjedu pojavio se i političar čije ime čelnici sindikata najčešće zazivaju u kontekstu prijevremenih izbora - Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista. Sve da se sindikalni snovi o prijevremenim parlamentarnim izborima i ostvare, ostaje pitanje hoće li još jedni izbori uspjeti poboljšati težak položaj u kojem se trenutno nalazi vojska nezaposlenih građana. I zato ne preostaje ništa drugo nego ponoviti rečenicu koja se ove godine našla na plakatu Rajka Gregurića i Šefika Tatalića, koji su na natječaju SSSH i Sekcije mladih SSSH osvojili prvu nagradu za prvosvibanjski plakat - "A što 2. maja?"

<
Vezane vijesti