Foto: Lara VujicaFoto: Lara VujicaUmjetničke skulpture riba više su od samog kontejnera za plastične boce.

Općina Medulin je jučer na rivi u Medulinu postavila umjetničke skulpture riba koje služe kao kontejner za plastične boce.

Kako piše Medulin.hr, kroz zanimljive primjere djeci je objašnjeno čemu postavljene ribe služe, zašto su postavljene te zašto je štetna jednokratna plastika i važno čuvati okoliš.

Umjetničke skulpture riba više su od samog kontejnera za plastične boce – one imaju svoje ime, poruku i cilj – čuvati okoliš i smanjiti količinu plastike u moru! Postavljene su tri ribe – Kata, Fuma i Luca, a svaka od njih na svojoj tabeli objašnjava na hrvatskom i engleskom jeziku čemu služe.

"Ja sam riba KATA i jedina sam riba koja se voli hraniti plastičnim bocama! Ubaci u mene jednokratnu plastiku i tako me nahrani da ne ostanem gladna. I zapamti, samo ja volim plastiku, moji prijatelji u moru ne vole i jako im šteti. Čuvaj more i okoliš, ne bacaj smeće i recikliraj. Jeste li znali da se plastika u moru ne razgrađuje nego se usitnjava i od toga nastaje mikroplastika. Riječ je o plastici koja je manja od pet milimetara. Ta mikroplastika na sebe navlači velike količine teških metala, virusa i bakterija, ali u koncentracijama i do 1000 puta većim od onih u moru. Sve to dospijeva u probavni sustav riba i ostalih morskih organizama, a njihovom konzumacijom i u ljudski organizam. Medulin je ZA okoliš – NE jednokratnoj plastici!" poručuje javnosti riba Kata.

Instalaciju riba izradila je udruga MedulinArt.

Ključne riječi: plastika, zaštita okoliša, ribe
<
Vezane vijesti