H-Alter poklanja svojim čitateljicama i čitateljima digitalizirani zapis antologijskog stripa "Matija Gubec", po motivima povijesnog romana Augusta Šenoe. Autor je Ivica Bednjanec, najpoznatiji kao kreator nezaboravnog "Lastana", a objavljen je u dobro znanoj ediciji "Nikad robom" nakladnika "Dečjih novina" iz Gornjeg Milanovca.

Na originalni strip Matija Gubec nabasali smo na nedavno završenom Crtani romani šouu koji se održao u zagrebačkoj Tvornici. Pripada opusu Bednjančevih  (1934. - 2011.) stripova iz hrvatske povijesti, koji je trajao između 1963. i 1968. godine, a u kojem je ovaj autor kreirao 23 motiva, od Bune na Hvaru do Nikole Šubića Zrinskog.

bednjanec.jpg bednjanec.jpg

"Želio sam napraviti ciklus akcijskog, hrvatskog, povijesnog stripa o 16. stoljeću, ali (u Plavom vjesniku) nije bilo interesa za te teme. Tada su mi iz Dečjih novina u Gornjem Milanovcu ponudili trajnu suradnju. Zaključio sam da je primamljivije rukovoditi kistom nego štamparijom i mirne savjesti dao neopozivu ostavku. Odmah sam prešao na četirisatno radno mjesto redovnog profesora u Grafičkom školskom centru gdje sam predavao dva predmeta - tehnologiju grafičkih materijala i ekonomiku i organizaciju grafičke proizvodnje, te počeo raditi za Dečje novine", rekao je Ivica Bednjanec u jednom od svojih posljednjih velikih intervjua, koji je 2007. godine dao Nini Ožegović za Nacional.

Bednjančevi stripovi iz hrvatske povijesti išli su u latiničnom i ćiriličnom izdanju, i različita izdanja distribuirana su na područja Jugoslavije na kojima je prevladavalo ovo ili ono pismo. Objavljivanje "digitalnog remasteringa" Matije Gupca H-Alterov je mali doprinos podsjećanju svih koji su zaboravili, da se hrvatska kultura tijekom vremena stvarala i na ćirilici.

Ključne riječi: ćirilica
<
Vezane vijesti