Foto: Hrt prtscFoto: Hrt prtsc"Prvi je dan nove školske godine, a naše učiteljice i učitelji te nastavnice i nastavnici i u ovu će školsku godinu ući s najnižim plaćama među visokoobrazovanim radnicima u Hrvatskoj. Kao da to nije dovoljno, mnogi nastavnici ući će u školsku godinu i sa strahom za svoje radno mjesto budući da je razreda svake godine manje. Istovremeno, nadležno ministarstvo im kao rješenje nameće informatiku koju bi trebali poučavati bez računala i nastavnih materijala", poručuju iz GOOD inicijative.

Prva reforma, ona koju su iznjedrili nastavnici i učitelji, prekinuta je političkom odlukom. Političkom odlukom ministrica Blaženka Divjak je započela i drugu "reformu" ne osvrćući se na upozorenja kako ta parcijalna intervencija u sustav nije dovoljno promišljena i pripremljena. Takav pokušaj, naravno, i prije svog početka, obeshrabruje i pokazuje značajne propuste.Ističu kako sami nastavnici i nastavnice nisu zadovoljni kvalitetom i količinom obuke, a najavljena stručna osposobljavanja uglavnom su se odnosila na informatiku i to online edukacijske module u kojima nisu sudjelovali svi koji bi informatiku trebali početi poučavati

"Na opetovana upozorenja kako nema dovoljno vremena za pripremu kvalitetnih promjena u obrazovanju, ministrica se oglušivala, odgovarala smiješkom i sustavnim PR-om odbacivala sva pitanja vezana uz nespremnost, nedosljednost i stihiju. Informacije koje su do nas dolazile iz škola i od nastavnika, govore da ni obuka nastavnika ni potrebna oprema i materijal nisu dostatni ni spremni. Okvirni nacionalni kurikulum nije usvojen, ne zna se jesu li i kako pripremane međupredmetne teme, čak neće biti ni evaluacije, nego ministrica najavljuje praćenje primjera dobrih praksi, pa nije jasno kako će se iz toga iznjedriti finalni model koji bi dogodine trebao ući u sve škole", stoji u priopćenju GOOD inicijative.

Ističu kako sami nastavnici i nastavnice nisu zadovoljni kvalitetom i količinom obuke, a najavljena stručna osposobljavanja uglavnom su se odnosila na informatiku i to online edukacijske module u kojima nisu sudjelovali svi koji bi informatiku trebali početi poučavati.

Cijeli proces kontinuirano je kasnio pa iako je ministrica krila da imaju problema u pripremi, ovakav rezultat jasno pokazuje neuspjeh.
"HNS-ov Ivan Vrdoljak pri tome manipulira javnošću želeći iskoristiti prosvjed građana za kurikularnu reformu s kojim HNS nije imao nikakve veze, za prikupljanje političkih bodova stranci. Umjesto obrazovne reforme gledamo političku trgovinu obrazovanjem između HNS-a i HDZ-a", upozoravaju iz GOOD inicijative.

Kao i uvijek sve se prelama preko učenica, učenika i obrazovnih radnika i radnica. Od njih se opet traži da se vlastitom kreativnošću suoče s problemima i sustavnim nedostacima.

<
Vezane vijesti