Na tribini o građanskom aktivizmu "Odluči Split", na kojoj su sudjelovali Marijana Puljak, Duška Boban i Srđan Marinić, još jednom se ustvrdilo kako je potrebno mijenjati zakonske regulative o referendumu tako da ova metoda neposredne demokracije postane dostupnija građanima.

"Zakonske regulative koje se odnose na referendum potrebno je hitno mijenjati jer da su se građani mogli izjasniti o pitanjima gradnje škole na Pazdigradu ili prestanka gradnje na Marjanu, ovi problemi bi bili davno riješeni", zaključio je jučerašnju tribinu Odluči Split, Srđan Marinić, dugogodišnji aktivist i član Društva Marjan te Društva prijatelja kulturne baštine. Ovaj prijedlog podržala je većina posjetitelja koji su jučer jedva stali u splitsku kinoteku Zlatna vrata da bi raspravljali o problemima i mogućnostima građanskog aktivizma.

U organizaciji udruge Cenzura i portala H-Alter, Marijana Puljak iz gradskog kotara Žnjan, Duška Boban iz neformalne inicijative Za Marjan, te već spomenuti s građanima podijelili su svoja iskustva iz različitih tipova društvenog angažmana i otvorili, sudeći prema interesu posjetitelja, za Split važnu temu.

cenzura_slike2.jpg

Duška Boban je dala pregled aktivnosti vezanih uz borbu za očuvanje Marjana koja je započela prošle godine s nizom prosvjednih akcija protiv izgradnje ugostiteljskog objekta na marjanskoj Prvoj vodi. Objasnila je na koji način građani mogu djelovati kroz neformalne tipove angažmana te koje se bitke vode u pozadini medijskog praćenja ove bitke za koju se smatra da je tek započela. Navela je i niz akcija koje se su se ticale samog Marjana poput čišćenja plaže na Kašjunima, ali i pomoći stanovnicima Geta u očuvanju jedine zelene površine u jezgri palače u Puntarskoj ulici.

Formalni dio tribine završio je Srđan Marinić, inače član Društva prijatelja kulturne baštine i Društva Marjan koji se pozabavio zakonskim nedorečenostima i institucionalnim ograničenjima većeg angažmana građana koji se očituje u problemu neprovedivosti referenduma kao mehanizma neposredne demokracije.

Nakon izlaganja brojni posjetitelji nastavili su diskusiju pitajući sugovornike za razne aspekte njihovog djelovanja i dajući primjedbe vezane uz razvojne probleme grada. Postavilo se tako i pitanje razvojne strategije Splita, a sudionike su zanimali i detalji oko medijskih spekulacija kako će se Marijana Puljak i Duška Boban kandidirati na sljedećim lokalnim izborima. Sudionice tribine nisu dali konkretni odgovor na ovo pitanje, ali zajedno s Marinićem su se složile kako bi po pitanju referenduma trebalo pokrenuti inicijativu koja bi ubrzala proceduru za izmjenu i usklađivanje zakona.

Zaključke s tribine uskoro će predstaviti javnosti zajedno s prijedlogom konkretnih akcija u koje će se moći uključiti svi posjetitelji tribine i drugi zainteresirani građani.

Također, udruga Cenzura ispričava se svim građanim koji nisu mogli ući na tribinu zbog organizacijskih propusta.

Ključne riječi: Odluči Split, građanski aktivizam
<
Vezane vijesti