Kulturnjaci 2016Kulturnjaci 2016Kulturnjaci 2016: "Tražimo da se maknu nepotrebna plaćanja doprinosa na autorske i umjetničke honorare".

Inicijativa Kulturnjaci 2016 obratila se otvorenim pismom predsjedniku Vlade, svim ministrima, predsjedniku Sabora, svim saborskim zastupnicima, Saborskom odboru za obrazovanje, znanost i kulturu te Saborskom odboru za financije i državni proračun povodom porezne reforme. Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

kao grupa kulturnih radnika raznih profila, interesa i profesionalnih statusa, želimo reagirati na novi prijedlog porezne reforme.

U prijedlogu porezne reforme koja je u procesu donošenja, "zahvatili" ste i autorske i umjetničke honorare ne razmišljajući što to u realitetu donosi ili odnosi. Proračunu će donijeti malo, gotovo nezamjetno, potpuno nevidljivo, no umjetnicima, novinarima, kulturnjacima, odnijet će mnogo. Previše. Već ionako otežana produkcija još će se smanjiti, pa tako i mogućnost bilo kakve zarade, a i ta će biti umanjena za ova nova davanja. Potpuno je jasno da je to  još jedan veliki udar na kulturu i umjetnost.

Zašto? I dokle? Dokle će kultura i umjetnost vama biti nevažne i na posljednjem mjestu vaših razmišljanja i interesa? U nacrtu proračuna sredstva za Ministarstvo kulture su samo simbolično povećana, a poreznom reformom opet gubimo. Što su vam se to kultura i umjetnost toliko zamjerile da ih stalno kažnjavate i stavljate u zadnji red? Prošla Vlada nas je udarala rigidnom ideologijom i financijskim uskratama, a vi želite dodatnim porezima.

Tražimo od svih političkih instanci izvršne vlasti, od Vlade, svih ministara, do Sabora i svih saborskih zastupnika da stanu u obranu kulture i umjetnosti i da ne dozvole još jedan udar na one djelatnike u kulturi.

Znate li vi uopće kako žive kulturnjaci i umjetnici? Znate li koliki su honorari za pisce, prevoditelje, glumce, likovne umjetnike, redatelje, glazbenike, novinare? Znate li da su to iznosi kod većine djelatnika u kulturi koji su već davno pali ispod egzistencijalnog minimuma? Znate li da je ono što vi zovete "drugim dohotkom" mnogima najčešće jedini dohodak?

Želite zagrabiti vodu iz bunara koji je već davno presušio. Želite li još više otežati i vjerojatno gotovo onemogućiti bilo kakvu produkciju u kulturi i umjetnosti?

Strukovne udruge umjetnika, novinara i kulturnjaka već su se javno, jasno i argumentirano odredile protiv takvih novih poreznih opterećenja, ne zato što misle da Hrvatskoj nije potrebna porezna reforma, već zato što znaju da nije promišljena. Zašto ih ne želite čuti?

Tražimo od svih političkih instanci izvršne vlasti, od Vlade, svih ministara, do Sabora i svih saborskih zastupnika da stanu u obranu kulture i umjetnosti i da ne dozvole još jedan udar na one djelatnike u kulturi koji više nemaju odakle ni uzeti ni dati, ni jedan posto. Tražimo da se maknu nepotrebna plaćanja doprinosa na autorske i umjetničke honorare, tražimo veći proračun za Ministarstvo kulture, tražimo da kultura i umjetnost, uz obrazovanje i znanost, budu na važnom mjestu vaših odluka, mjestu na kojem moraju biti i jesu u svakom demokratskom društvu, u svakom društvu koje želi napredovati i razvijati se.

Vjerujemo da je zakone i odluke važno donositi u suradnji s onima kojih se ti zakoni i tiču. Stoga, u nadi da ovo pismo neće naići na tišinu i ignoriranje Vlade, Sabora i njihovih članova, pozivamo vas na dijalog i raspravu.

<
Vezane vijesti