Foto: HinaFoto: HinaPritisak Vlade na redom sve nezavisne institucije kojima je dužna polagati račune za svoj rad djeluju demotivirajuće na stručnjakinje i stručnjake koji svoje kompetencije nisu voljni izložiti takvim političkim pritiscima, istaknuli su iz Gonga povodom današnjeg izglasavanja novog povjerenika za informiranje Zorana Pičuljana.

Tajnim glasanjem Sabor je danas izabrao novog povjerenika za informiranje Zorana Pičuljana, nadležnog za provođenje Zakona o pravu na pristup informacijama kao jednog od ključnih antikorupcijskih alata. Glasalo je 117 zastupnika, od toga 87 za Pičuljana, 22 za Dubravku Bevandić, a osam listića bilo je nevažećih. Izbor povjerenika kasni gotovo mjesec dana jer se na prvi javni poziv odazvao samo jedan kandidat – GONG izražava zabrinutost zbog tako slabog odaziva za rukovodeće mjesto jedne nezavisne institucije koja zagovara ustavno pravo građana i građanki da budu informirani o djelovanju vlastiZoran Pičuljan.

GONG izražava zabrinutost zbog tako slabog odaziva za rukovodeće mjesto jedne nezavisne institucije koja zagovara ustavno pravo građana i građanki da budu informirani o djelovanju vlasti. Također, smatramo kako pritisak Vlade na redom sve nezavisne institucije kojima je dužna polagati račune za svoj rad djeluju demotivirajuće na stručnjake i stručnjakinje koji svoje kompetencije nisu voljni izložiti takvim političkim pritiscima.

Povjerenik za informiranje ključan je i za provedbu vladine Politike otvorenih podataka za koju još uvijek ne postoji Akcijski plan, čija je objava najavljena za 19. listopada ove godine. Mjesec dana nakon što je GONG upozorio na kašnjenje objave Akcijskog plana uz Politiku otvorenih podataka, institucije i dalje šute. Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva GONG-u je na upit o datumu donošenja Akcijskog plana dostavio Odluku o imenovanju članova koordinacije, koju možete preuzeti ovdje. Ova odluka nije objavljena, iako bi prema Poslovniku Vlade, kao i u interesu transparentnosti, trebala biti javno dostupna. Što se tiče Akcijskog plana, rečeno je da se na njemu radi i da bi vrlo skoro prijedlogAkcijski plan uz Politiku otvorenih podataka dokument je koji bi trebao definirati konkretne mjere provedbe Politike i bez kojega je ona mrtvo slovo na papiru trebao biti poslan u proceduru.

Akcijski plan uz Politiku otvorenih podataka dokument je koji bi trebao definirati konkretne mjere provedbe Politike i bez kojega je ona mrtvo slovo na papiru. Paralelno, stupanjem na snagu Uredbe o troškovima ponovne uporabe informacija Vlade RH, koja je donesena 27. rujna, pristup otvorenim podacima sada se naplaćuje. Kašnjenje s Akcijskim planom i uvođenje cjenika za korištenje otvorenih podataka ukazuju na rastući nemar institucija, koje aktivno sabotiraju proces povećanja transparentnosti u javnom sektoru. Od zemlje koja se spominjala kao jedna od predvodnica u području otvorene vlasti, Hrvatska je postala primjer učenika koji ne radi domaću zadaću.

<
Vezane vijesti