Foto: Ytb-prtscFoto: Ytb-prtsc Zagrebačka lokalna televizija Z1 na spektakularan je način krenula u novu programsku sezonu - jesenska je "shema" otvorena četrdesetminutnom reportažom s Thompsonova koncerta. Zašto država milijunima kuna financira medije koji nude filoustaške sadržaje? Kad Thompson negoduje zbog prekršajnih prijava koje prima nakon uzvika "Za dom spremni" dok tabla s ustaškim pozdravom odlukom Vlade seli iz Jasenovca gdje je nepodobna u Novsku gdje je podobna – nije li na izokrenut način ipak u pravu? Za H-Alter govore Gordana Vilović, Hajrudin Hromadžić i Vjeran Zuppa.

U ponedjeljak 11. rujna zagrebačka lokalna televizija Z1 krenula je na spektakularan način u novu programsku sezonu. Nakon tjedana emitiranja repriznog sadržaja, jesenska je "shema" otvorena četrdesetminutnom reportažom s Thompsonova koncerta održanog dva dana ranije na Šalati – što je pak bila ne samo simbolička uvertira u „novu kulturnu politiku“ koju će Milanu Bandiću, i nama, ubuduće kreirati duo Esih-Hasanbegović.

Daleko od toga da Thompsonov koncert nije legitimna, dapače: poželjna novinarska tema. Pitanje je samo kako joj pristupiti. Nakon višemjesečnog natezanja s gradskim vlastima uspjeli smo od njih iznuditi sve ugovore o financiranju koje je potpisala s tvrtkom Z1 televizija d.o.o. od 2011. godine do danas. Radi se ukupno o približno 18 milijuna kuna, ili oko 3 milijuna kuna godišnje: paradoksalno, upravo toliko iznosio je godišnji budžet državnog Programa bespovratnih potpora neprofitnim medijima

Reportaža, koja je obavljena u produkciji Osječke TV, s opremom koja pripada Z1, pod logom Bujice i u izvedbi njezina tima – ali ovoga puta s Velimirom Bujancem negdje iza kamere – predstavila je koncert kao svečanu proslavu promjene imena Trga maršala Tita. Za lajtmotiv je uzela uvertiru u Čavoglave, a to je ono: Za dom spremni, kojim se htjelo reaktualizirati uklanjanje HOS-ove ploče iz Jasenovca.

Anketa među uzvanicima u VIP-loži vrtila se oko nimalo sugestivno postavljenog pitanja koje je išlo otprilike ovako: Kako komentirate sramotno prohibiranje pozdrava Za dom spremni u Jasenovcu, a znamo da je on ujedno i uvod u Thompsonovu pjesmu Bojna Čavoglave - zar ne da je to, jednako kao i prekršajne prijave protiv Thompsona, nepodnošljivi udarac nikad poraženih jugokomunističkih snaga hrvatskom biću i dignitetu Domovinskog rata?

Stav redakcije sugeriran je formulacijom pitanja i izborom sugovornika, a evo i njihovih odgovora.

Bruna Esih, političarka: "Mislim da ne bi po svako mišljenje trebalo ići kod Pupovca, Štromara i sličnih. Treba pitati hrvatski narod, a hrvatski narod jasno pokazuje što želi."

Željko Glasnović, general: "Bivši komunisti i udbaši čiji su dosjei u Beogradu nad hrvatskim su narodom izvršili genocid, aristocid, libricid i memoricid, za što nitko nije osuđen. Ako hoćemo zdravu naciju, moramo imati liječenje kolektivne memorije."

Tihomir Dujmović, novinar: "Thompson je više od pjevača i više od pjesme. Njegove pjesme ulaze u pučku tradiciju i bit će neizbrisive. Medijski se pokušava uništiti nešto što je nastalo, u najpatetičnijem smislu riječi, u narodu i iz naroda, ali ta priča neće proći."

Joe Šimunić, umirovljeni nogometaš: "U vezi pozdrava Za dom spremni, ovo je slobodna država i bilo bi dobro da se držimo njenih zakona, a ne zakona one bivše države."Zanimljivo je također kako se sredstvima medijske politike osiguravalo, pa se i dalje svesrdno osigurava pravo građanstva Bujice i sličnih kvazinovinarskih ispljuvaka

Miljenko Babaić, svećenik: "Svi koji su u vrijeme NDH i ranije, od Šubića do pripadnika HOS-a i hrvatskih vojnika bili za dom spremni – oni su se borili za slobodnu državu Hrvatsku. Sigurno ni svi ustaše nisu željeli loše, nego su samo željeli svoju slobodnu državu Hrvatsku. Za dom biti spreman, to je najljepše za Boga, domovinu, za ono što nam je majka u našem domu dala, tu nema ništa negativno. To što Pupovac ima više glasa u Hrvatskoj nego svi Hrvati, to je sramota za nas Hrvate."

Pero Kovačević, političar: "Policija mora odgovarati, kako mogu podnositi prekršajnu prijavu protiv Marka Perkovića Thompsona kad pjeva Čavoglave, kad je znano kako je ta pjesma nastala i da je ona ledila krv u žilama četnicima. To je dio nas, dio vrijednosti Domovinskog rata, a svi kojima smeta i koji ne vole Hrvatsku – ne moraju biti u njoj."

Vlado Košić, biskup: "Danas neki žele Thompsona ponovo staviti u pitanje, ali njegove su pjesme prihvaćene već desetljećima i u njima vidim samo veliko domoljublje, poštovanje obitelji i svoga naroda. Ono sve što je plemenito i što slavi Boga, a njegove pjesme su upravo to, ja podupirem i smatram ga velikim hrvatskim domoljubom i pjevačem."

Sam Thompson prije koncerta je na prigodnom domjenku u prostorijama HVIDRA-e primio nekakvu plaketu za zasluge za Hrvatsku, što je također popratila televizija Z1. "Poslala me sama Božja providnost da progovorim o stvarima koje su nam bitne", rekao je ratnim invalidima. "U našu se djecu iz koncerta u koncert sve više utkaje ono što se u nas, nažalost, potajice utkivalo i što smo samo tako mogli osjetiti i doživiti."Vijeću za elektroničke medije međutim nikada nije palo na pamet da bi fašistoidnost dijela sadržaja mogla predstavljati prepreku za podršku njezinom programu sredstvima Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija

"Nemojmo se obazirat što zločesti novinari i političari govore o nama, mi znamo tko smo", viknuo je publici pred kraj nastupa. Publika je odmah potvrdila uredno zaprimanje poruke, uglas odgovarajući: Zovi, samo zovi...

"Ha, gledajte, pjesma je iz Domovinskog rata, snimljena je u Domovinskom ratu, ona je mali simbol Domovinskog rata tako da po meni ništa nije sporno u toj pjesmi", objasnio je u naknadnoj izjavi za Bujicu. "Policija ima individualni stav, to je njihovo mišljenje, ali ja ću pjevati svoju pjesmu jer je ona legalna, legitimna, nalazi se u katalogu ZAMP-a i na policama legalne diskografske kuće Croatia Records."

U svjetlu semantičkih mudrovanja koje u zadnje vrijeme nameće Andrej Plenković, ponudit ćemo drugu Thompsonovu pjesmu koja dekodira ne samo Čavoglave već i upotrebu pozdrava Za dom spremni u ratu 1991. – 1995., kao što objašnjava i krajnji ishod toga rata: masovni progon srpskog stanovništva iz Hrvatske, masovna, nikad procesuirana ubojstva preostalih i dugotrajno onemogućavanje povratka izbjeglih uz neskriveno likovanje hrvatske političke vrhuške. Zove se upravo Jasenovac i Gradiška Stara:

Očito je da, premještajući HOS-ovu ploču iz Jasenovca u bilo koji drugi kutak Hrvatske, Plenković i društvo ne nanose nepravdu samo svima onima koji ju doživljavaju kao verbalnu agresiju, zagađenje i prijetnju, već ju na izokrenut način nanosi i Thompsonu: jer kako je moguće da na njoj bude istaknuto ZDS, a da autor bude prekršajno gonjen zbog istoga pokliča? Ili, ostavimo li po strani tužnu sudbinu ovoga pjevača: ako je ZDS u "obrambenom ratu" bio normalan – da li možda ipak, nasuprot ultimativnom stavu cjelokupnog hrvatskog političkog, novinarskog, kulturnog  i odgojno-obrazovnog mainstreama, nešto s tim ratom nije bilo u redu?

Zanimljivo je također kako se sredstvima medijske politike osiguravalo, pa se i dalje svesrdno osigurava pravo građanstva Bujice i sličnih kvazinovinarskih ispljuvaka. Z1, čiji je Bujica zaštitni znak (premda nije njezin originalni, već kupljeni proizvod) od svojega je nastanka najbolje financirana televizijska kuća iz budžeta Grada Zagreba. Čak i ako samo površno poznajemo gradske prilike to nas ne bi trebalo čuditi, jer je siva eminencija Z1 barem u početku bio Slobodan Ljubičić Kikaš, Bandićeva desna ruka zadužena za upravljanje Zagreb Holdingom. Z1 otpočetka obavlja poslove za zagrebačkog načelnika, pa tako, u krajnjoj liniji i davanje prostora Bujici ili donedavno Markovom trgu autora Marka Juriča, možemo danas promatrati kao medijsku pripremu za koaliciju s HDZ-ovim ultradesnim otpadnicima.U ponedjeljak, 11. rujna zagrebačka lokalna televizija Z1 krenula je na spektakularan način u novu programsku sezonu. Nakon tjedana emitiranja repriznog sadržaja, jesenska je "shema" otvorena četrdesetminutnom reportažom s Thompsonova koncerta 

Nakon višemjesečnog natezanja s gradskim vlastima uspjeli smo od njih iznuditi sve ugovore o financiranju koje je potpisala s tvrtkom Z1 televizija d.o.o. od 2011. godine do danas. Radi se ukupno o približno 18 milijuna kuna, ili oko 3 milijuna kuna godišnje: paradoksalno, upravo toliko iznosio je godišnji budžet državnog Programa bespovratnih potpora neprofitnim medijima koje je Hasanbegović uz blagonaklonost HDZ-a suspendirao početkom prošle godine.

Financijska podrška krenula je ubrzo nakon pokretanja Z1, bez ikakva natječaja, u formi programske suradnje na "promociji javnosti" rada gradske uprave. Kasnije su sredstva u pravilu dodjeljivana u formi javnih natječaja za državne potpore, premda je bilo i dodatnog "futranja" o kojima je gradonačelnik arbitrarno odlučivao - primjerice ugovorom za usluge praćenja Bandićeve čestitke Nove 2013. godine teškim 31 500 kn + PDV, ili Bandićevim zaključkom o potrebi praćenja rada upravnih tijela iz 2013. kojim je Z1 mimo natječaja dobila 96 tisuća kuna + PDV. Potpisnici svih tih ugovora bili su u pravilu Bandić i nominalna šefica Z1 Ana Krivić, premda se na poneke od njih potpisala i bivša Bandićeva desna ruka, Sandra Švaljek.

Poznato je da je Vijeće za elektroničke medije početkom 2016. godine na puna tri dana oduzelo koncesiju Z1 zbog promocije fašizma u emisiji Markov trg. Vijeću međutim nikada nije palo na pamet da bi fašistoidnost dijela sadržaja mogla predstavljati prepreku za podršku njezinom programu sredstvima Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija. U svibnju 2017., nešto više od godinu dana nakon dešavanja naroda pred sjedištem AEM-a u režiji Bujanca i Juriča nakon kojeg je ravnateljica Agencije i predsjednica njezina Vijeća Mirjana Rakić podnijela ostavku, Z1 televiziji dodijeljeno je 778 tisuća kuna iz toga fonda, a gotovo isti iznos dobila je i OAR d.o.o, nakladnik Osječke televizije koja producira Bujančevu emisiju.

U odluci o dodjeli sredstava sudjelovala je također i predsjednica u ostavci, Rakić. U srpnju 2015. članice i članovi Vijeća koji upravljaju Fondom dodijelili su joj 815 309 kuna; u veljači 2015. - 429 tisuća.Očito je da, premještajući HOS-ovu ploču iz Jasenovca u bilo koji drugi kutak Hrvatske, Plenković i društvo ne nanose nepravdu svima onima koji ju doživljavaju kao verbalnu agresiju, zagađenje i prijetnju, već ju na izokrenut način nanosi i Thompsonu

Pročešljavajući slabo pregledne zapisnike sjednica Vijeća za elektroničke medije, nalazimo da je ono još krajem 2014. godine, na inicijativu članice Vijeća Vesne Roller raspravljalo o Bujici, i to povodom činjenice što je u njoj gostovao Vojislav Šešelj. "Iako je Vojislav Šešelj u emisiji zastupao velikosrpske ideje kao i u svim svojim javnim nastupima, ne može se govoriti o govoru mržnje. Drugo je pitanje (ne)primjerenost izbora gosta, no to spada pod novinarske slobode i uredničku odgovornost. Utvrđeno je da nema kršenja ZEM-a. HND je javno reagirao vezano uz moguću neprofesionalnost", stoji u zapisniku te sjednice, iz kojega možemo razabrati stav Vijeća i kada su u pitanju brojna gostovanja hrvatskih šešelja.

Je li opravdano da mediji koji nude govor mržnje i filoustaške sadržaje, poput Z1 i Osječke televizije, ili Hrvatskog slova i HKV.hr-a, o kojima smo u više navrata pisali, primaju javnu financijsku potporu? Državni novci uredno pristižu na njihov račun neovisno o tome tko je trenutno na vlasti: SDP, HNS, HDZ ili u Zagrebu Bandić. Odgovor smo zatražili od Gordane Vilović, Hajrudina Hromadžića i Vjerana Zuppe.

Foto: ytb-prtsc Foto: ytb-prtsc
vilovic.jpg

Gordana Vilović, redovita profesorica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu:

Dodjelitelji javnih sredstva svakako bi trebali voditi računa o kontekstu u kojemu se financirani programi odvijaju, jer i njima bi trebalo biti stalo da se emitiraju na relevantnom mediju. Čini mi se da u postupku dodjele javnih sredstava nitko ne obraća pažnju na ukupan program nego da se stvari odvijaju po automatizmu. To je neodgovorno, i sramota je da mediji koji nude sadržaje poput Bujice primaju javna sredstva.

hromadzic_dpj.jpg

Hajrudin Hromadžić, izvanredni profesor na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci:

Za početak, velika je civilizacijska regresija i sramota već i činjenica da emisija Bujica, ta i takva, uopće postoji te se godinama distribuira mrežom lokalnih i regionalnih televizija po cijeloj zemlji, neprikriveno šireći ideološke vrijednosti fašistoidne desnice, temeljene na povijesnom revizionizmu, falsifikatima i lažima, mržnji i isključivosti. I sve to u jednom nakaradnom, tragikomičnom produkcijskom aranžmanu, patološko traumatičnom Mise-en-scène koji, jasno, nikako ne može biti opravdanje za svoje simptomatično uprizorenje i daljnje širenje agresivnog virusa. Po drugoj strani, ništa manji problem jest i ovo što navodite, visina financijskih potpora, iz javnih sredstava(!), medijskim platformama koje plasiraju takve tipove sadržaja.

Jer program, odnosno format neke medijske produkcije, neodvojiv je od sadržaja koji se upisuje u taj format i obratno. Dakle, medijska platforma, program i sadržaj u odnosu su međusobne uvjetovanosti, to jest su-oblikovanja. Stoga je jasna preporuka i naputak da bi programi koji plasiraju sadržaje profašističkog profila trebali biti bespogovorno eliminirani iz svakog tipa javnih potpora. No, to bi bilo moguće u državi i društvu koje bi se jasno i nedvosmisleno postavilo kontra aktualnih trendova neofašizma i neokonzervativizma, a svjedočimo upravo suprotnom, prešutnoj i sve manje prešutnoj podršci vrijednostima koje promoviraju Bujica; i njima slični. S obzirom na dinamiku ovih trendova možemo očekivati da će razno razne potpore ovakvim sadržajima nažalost rasti, a ne opadati, sve dok nam se, prema već viđenim povijesnim scenarijima, "bujice" iz medija ne preliju na ulice i izazovu katastrofu.

zuppa_363.jpg

Vjeran Zuppa, dramaturg i teoretičar književnosti:

Nepobitno je da je Za dom spremni bio pozdrav kojim su za vrijeme NDH bili potpisivani dokumenti kojima se ljude vodilo u logore i na stratišta. Tvrdnja Kolinde Grabar-Kitarović da je to stari hrvatski pozdrav nema nikakvog uporišta, već on danas uništava dosegnuti civilizacijski nivo u Hrvatskoj. Nelogično je da se javnim sredstvima financiraju televizije koje nude takve programe. Financirajući televiziju koja nudi takav sadržaj Bandić ne radi u prilog Hrvatskoj. On pušta sve u eter samo da bi izbalansirao svoju daljnju egzistenciju kao zagrebački upravitelj.

z1_ugovori.pdf
Izmjenjeno: 13.09.2017. 10:26
Veličina datoteke: 31,22 MB

z1_nalozi_za_isplatu.pdf
Izmjenjeno: 13.09.2017. 10:29
Veličina datoteke: 13,5 MB

logo_projekt_copy88780.jpg
Ovaj tekst izrađen je u partnerstvu s Osservatorio Balcani e Caucaso za projekt European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) i sufinanciran sredstvima Europske komisije. Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Udruge za nezavisnu medijsku kulturu i ni na koji se način ne može smatrati da održava gledišta Europske komisije.
<
Vezane vijesti