Foto: PixabayFoto: PixabayPovećajte vojni proračun, kupujte američko oružje, sudjelujte u tzv. mirovnim operacijama.

Kud' drčan Donald Trump okom, još par mjeseci aktualna predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i ministar vojni potpredsjedničkog statusa u vladi Damir Krstičević - skokom.

"NATO smatra da Hrvatska mora više ulagati u opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske", izjavio je ministar novinarima po povratku iz Bruxellesa sa skupa ministara obrane zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza, gdje je SAD po iksti put pritisnuo RH militarističkim ultimatumima svog predsjednika.Sažeto, znatnije povećajte vojni proračun, kupujte američko naoružanje, opremu i servisnu logistiku, sudjelujte u tzv. mirovnim operacijama po svjetskim ratnim žarištima prema planovima NATO/SAD-a i promičite tu politiku na zapadnom Balkanu. I Donaldu će Trumpu i NATO-poslovođi Jensu Stoltenbergu biti srca na mjestu

"Za šest tjedana je skup šefova država ili vlada zemalja članica NATO-a u Londonu (na koji će u ime RH najvjerojatnije ići Grabar-Kitarović, op. a.) te NATO smatra da Hrvatska mora doći s konkretnim planom kako povećati izdvajanja za obranu na dva posto BDP-a do 2024. godine."

Na summitu NATO-a 2017. godine u Bruxellesu - gdje su nastali legendarni foto i video zapisi predsjednice RH kako se neprotokolarno, neprimjereno ulozi zemlje i svom značenju u visokoj politici slalomom progurava među svjetskim diplomatima, ne bi li ju mediji uhvatili u prvom redu, lijevo uz Trumpa, koji joj nezainteresirano gleda nekamo iznad glave - obećala je upravo to za što SAD sada traži dokument/plan. Dva posto BDP-a od 2024. godine.

Je li Hrvatska spremna udovoljiti Trumpovom zahtjevu u NATO-u za dodatnim milijardama kuna, realno nepostojećih u državnom proračunu?

RH navodno izdvaja za vojsku 1,71-1,75 posto BDP-a, što je u tri godine Plenkovićeve vlade (također po nalogu SAD/NATO-a) naraslo s 1,2-1,3 posto BDP-a.

Sadašnja izdvajanja za tzv. obranu i državnu sigurnost iz džepa poreznih obveznika iznose 6,94 milijardâ kuna, što je ogromna svota, za koju će neki kazati da nikad nije dovoljna kad je riječ o spremnosti za kvalitetnu obranu države i naroda od "ugroza koje prijete i iz susjedstva i iz svijeta", a neki da nepotrebna/prekomjerna militarizacija nije rješenje za ključne, egzistencijalne i društvene probleme RH. Ulagati u razvitak, ne u puške.

U kakvom si društvu, takav si, kaže mudar pûk, pa će pobornici članstva RH u NATO-u imati puno razumijevanja za poštivanje pravila kluba u koji je Hrvatska vojska kooptirana 1. travnja 2009., u kojem je SAD ne samo strateški i svaki drugi dirigent, nego i akter koji za Sjevernoatlantski savez izdvaja najviše, čak 3,58 posto BDP-a i podmiruje cca 70 posto vojnog troška. Terorizam i izbjeglički/migrantski problem riješit će se tako da se SAD prestane ponašati kao vlasnik Plavog planeta i svjetski žandar, raspusti NATO i prestane destabilizirati/devastirati tuđe zemlje radi pljačke prirodnih resursa i geopolitičkih prestizanja

Dva posto je startna pozicija za rast vojnih izdataka "za obranu" 28 članica NATO-a (29. Island nema vojsku) na četiri posto BDP-a, što je gotovo već dostigao samo SAD.

"Nisam samo pametan, ja sam genij i to vrlo stabilan genij", kazao je lani Donald Trump na optužbe američkog novinara Michaela Wolffa kako je mentalno nesposoban obavljati predsjedničku dužnost. Ta Trumpova "genijalnost" već lani nije impresionirala lidere najbogatijih NATO-zemalja kojima je poslao prijeteće pismo o "obvezama u financiranju zajedničke obrane od ruske agresije na Europu", jer će u protivnom "SAD istupiti iz NATO-a".

Osobito se okomio na Njemačku i njezinu kancelarku Angelu Merkel, koja mu je poručila da njezina zemlja, najbogatija i najmoćnija na Starom kontinentu, "ne može" izdvajati ni 1,5 posto BDP-a do 2024. godine niti je pristala udovoljiti Trumpovom zahtjevu za slanjem svojih vojnih snaga s američkim na aktualna ratna žarišta na Bliskom istoku.

SAD raspolaže velikim zalihama ukapljenog plina iz škriljevaca, koji negdje želi unovčiti. Zašto ne utrapiti baš energentski deficitarnim europskim "partnerima", koji se desetljećima opskrbljuju iz Rusije razvedenom infrastrukturom što se dodatno gradi na područjima Turske, Bugarske, Srbije, Mađarske... Sudeći po onoj je li gladnomu važniji Shakespeare ili kobasica, ekonomični Nijemci ne dvoje: kobasica, dakako. I zato ni 2024. godine ne kane plaćati NATO možda ni punih 1,5 posto svog BDP-a.Dva posto je startna pozicija za rast vojnih izdataka "za obranu" 28 članica NATO-a (29. Island nema vojsku) na četiri posto BDP-a, što je gotovo već dostigao samo SAD

RH - pod premijerom Plenkovićem i predsjednicom Grabar-Kitarović, formalno tzv. vrhovnom zapovjednicom OSRH, odnosno ministrom vojnim Damirom Krstičevićem - nikad neće dostići apsolutnu vrijednost njemačkog BDP-a, ali državni vrh bez ikakve ograde, bespogovorno obećava Trumpu kako će duboko zavući ruku u siromaški džep svojih poreznih obveznika.

Za nekoliko će tjedana dokumentirati vlasniku NATO-a kako, kada, koliko, etc. Građanima koji se još nisu iselili, spašavajući se od toksične nepravde, nesposobnih vođa i disfunkcionalnog sustava, pa su već na državnim aparatima za umjetno disanje, važnija je kobasica od Shakespearea, dakako, ali bit će im uskraćena.

Je li kvalifikacija, recimo, LNG plutajući terminal u krčkom akvatoriju za američki ukapljeni plin iz škriljevaca, što će hrvatskim obiteljima enormno poskupjeti plinske prostorne metre da bi platili nerentabilan kapacitet od 2,6 milijardi prostornih metara megalomanije tzv. diverzifikacije dobavnih pravaca za koju nema tržišta ni u EU niti na europskom Jugoistoku?

Je li kvalifikacija i kupnja isključivo američkih (opet rashodovanih?), ne novih švedskih, francuskih ili njemačkih, nedajbože ruskih ili kineskih SAD raspolaže velikim zalihama ukapljenog plina iz škriljevaca, koji negdje želi unovčiti. Zašto ne utrapiti baš energentski deficitarnim europskim "partnerima", koji se desetljećima opskrbljuju iz Rusije razvedenom infrastrukturom što se dodatno gradi na područjima Turske, Bugarske, Srbije, Mađarske...borbenih aviona? Jesu li slučajno hrvatski vojni piloti, koji zapravo još nemaju čime letjeti, već odjeveni u kopije odora američkih vojnih kolega?

Kvalifikacija je i to što RH bespogovorno, o milijunskom trošku hrvatskih poreznih obveznika - na sva se usta i hvali militarizmom "u obrani i čuvanju mira i stabilnosti u svijetu" (sic transit) i ima Središte za međunarodne vojne operacije Josip Briški (sic transit, imenovano po uzaludno poginulom vojniku u Afganistanu) - šalje hrvatske plaćenike/vojsku braniti američke interese u Afganistanu, Iraku, Jordanu, na Kosovu, u Poljskoj, Litvi, etc.?

Da ti pamet stane, kojilo su "naši" važni i uvaženi u visokoj svjetskoj politici. Po povratku s rečenog skupa ministara obrane zemalja članica NATO-a u Bruxellesu, Krstičević je dao planetarno značenje ulozi RH u toj milirarno-financijskoj igri bez granica u kojoj pak, realno, Shakespeare ni približno ne može biti konkurencija - kobasici.

Košulja je uvijek bliža tijelu od kaputa, ali i potkošulja od košulje, što će reći da demografska pošast u RH ima političko-proračunsku prednost pred kupnjom ma čijih borbenih aviona s kompletom logistike, uvjeti rada i plaće medicinara, učitelja, socijale, policije, lijekovi, mirovine, etc. preče su od slanja hrvatskih vojnika u tzv. misije mira, pogibeljnog čuvanja leđa američkom imperijalizmu radi megakorporativnog pljačkanja tuđih država i raseljavanja unesrećenih naroda.

Izbjeglištvo/migracije već 72 milijuna ljudi u svijetu (podaci UN-a) i, ekstremno, terorizam izravan su rezultat imperijalnih tzv. misija mira, "obrane demokracije i našeg načina života".Jesu li slučajno hrvatski vojni piloti, koji zapravo još nemaju čime letjeti, već odjeveni u kopije odora američkih vojnih kolega?

Trumpova doktrina America First na kojoj je dobio izbore - surogat, je li, projekata tzv. šahovske ploče od Lisabona do Vladivostoka, Euroazije (Henry Kissinger, Zbigniew Brzezinski, etc.) ili teorije tzv. američkog (21.) stoljeća - unijela je totalni neren u globalne međunarodne odnose, unizila ugled i značenje SAD-a u svijetu te ugrozila globalni mir i sigurnost.

Ako je vjerovati ministru Krstičeviću i opčinjenoj Trumpom/SAD-om Kolindi Grabar-Kitarović, RH nema nikakvih dvojbi, je li, glede i u svezi Uncle Sama i NATO-a, "našega najvećeg prijatelja i najpouzdanijeg partnera". Koji, uzgred, već tri desetljeća ne želi ukinuti vize hrvatskom "partneru" kad njegovi građani putuju u SAD. Nazdravlje takvom "prijateljstvu".

RH će ga jamačno pojačati i udovoljiti Trumpu time, što će kupiti u njegovom vojnom second hand shopu za iks stotina milijuna dolara borbene avione i to knjižiti u obećanom skoru od dva posto BDP-a za NATO. Pa zakupiš i one balon-tankere s ukapljenim plinom iz američkih škriljevaca, koji će redovito iskrcavati skupi teret LNG terminalu između kopna i otoka Krka, i bog te veseli. Svi zadovoljni.Trumpova doktrina America First na kojoj je dobio izbore - surogat, je li, projekata tzv. šahovske ploče od Lisabona do Vladivostoka, Euroazije (Henry Kissinger, Zbigniew Brzezinski, etc.) ili teorije tzv. američkog (21.) stoljeća - unijela je totalni neren u globalne međunarodne odnose

A balkanskoj miš-državi oblika kifle - nakon svih plagijata američkog "našeg načina života": policijskih i vojnih odora, opreme i naoružanja, obuke, protokolarnih običaja, terminologije praznovanja, držanja ruke na srcu za intoniranja državne himne (HDZ-ovom, ali i na međunarodnim sportskim natjecanjima, etc.)... - preostalo je još samo da RH ozakoni američko-gutačku verziju engleskog jezika kao službenog te ubrzo, bez referenduma, dakako, proglasi RH dislociranom saveznom državom SAD-a. 

"SAD je ključni partner i saveznik RH", kazao je ministar vojni, rekavši da je razgovarao s novim američkim ministrom obrane Markom Esperom, koji je upoznat s tim da je međuresorno povjerenstvo MORH-a završilo prvu i počinje drugu fazu nabave višenamjenskih borbenih aviona (sâm se Krstičević preliminarno već izjasnio za američke F-16, op. a.) te da su prioritetna tri područja suradnje RH i SAD-a. "Prvi prioritet je izgradnja sposobnosti HV-a opremanjem i modernizacijom, interoperabilnošću, zajedničkim vojnim vježbama i izobrazbom.

Drugi je doprinos RH/HV-a međunarodnoj sigurnosti zajedničkim djelovanjem u vojnim operacijama, a treći je promicanje stabilnosti u jugoistočnoj Europi pomaganjem državama aspiranticama na ulazak u NATO pri čemu je Hrvatska već pomagala Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji te preostaje još BiH. Espera sam upoznao s planovima razvoja HV-a i on je ponovio da je SAD i dalje spreman vrlo intenzivno pomagati razvoj HV-a."RH će ga jamačno pojačati i udovoljiti Trumpu time, što će kupiti u njegovom vojnom second hand shopu za iks stotina milijuna dolara borbene avione i to knjižiti u obećanom skoru od dva posto BDP-a za NATO. Pa zakupiš i one balon-tankere s ukapljenim plinom iz američkih škriljevaca

Sažeto, znatnije povećajte vojni proračun, kupujte američko naoružanje, opremu i servisnu logistiku, sudjelujte u tzv. mirovnim operacijama po svjetskim ratnim žarištima prema planovima NATO/SAD-a i promičite tu politiku na zapadnom Balkanu. I Donaldu će Trumpu i NATO-poslovođi Jensu Stoltenbergu biti srca na mjestu. Shakespeare je tu, a kobasica nije važna.

Neki analitičari tvrde da aktualni pritisci SAD-a na "partnere" u NATO-u radi osjetnog povećanja vojnih proračuna - da "prijeti agresija Ruske Federacije Vladimira Vladimirovioča na Uniju" i "terorizam još nije slomljen" - znače Trumpovo reketarenje zemalja članica Saveza.

Ruska agresija na EU je glupa izmišljotina budući da ruski vojni proračun za ovu godinu iznosi manje od 50 milijardâ dolara (smanjivao se i prethodnih tri-četiri godine); američki je s dodatnim povećanjem premašio 700 milijardâ zelembaća, pa...

Terorizam i izbjeglički/migrantski problem riješit će se tako da se SAD prestane ponašati kao vlasnik Plavog planeta i svjetski žandar, raspusti NATO i prestane destabilizirati/devastirati tuđe zemlje radi pljačke prirodnih resursa i geopolitičkih prestizanja. I bit će O.K. Nikomu neće nedostajati ni kobasica niti Shakespeare.

Ključne riječi: SAD, nato, Hrvatska, politika, trump
<
Vezane vijesti