Foto: Ursula Biemann, Deep WeatherFoto: Ursula Biemann, Deep WeatherNakon što je otvoreni program Pravo Ljudski Film Festivala Naša staništa tijekom prvog tjedna okupio preko 1800 ljudi, a svaki je film pogledalo preko 250, nastavljaju sa retrospektivama dvoje umjetnika koji spajaju teme post-humanizma i klimatske pravde. Tijekom drugog tjedna program Naša staništa tako predstavlja retrospektivu Ursule Biemann i Carlosa Casasa.

Ursula Biemann je umjetnica, spisateljica i video esejistica sa sjedištem u Zürichu u Švicarskoj. Njena pluralistička praksa obuhvaća niz medija, uključujući eksperimentalni video, intervju, tekst, fotografiju, kartografiju i materijale koji se susreću u visoko formaliziranim prostornim instalacijama. U svojim videozapisima Biemann isprepliće pejzaže s dokumentarnim snimkama, SF poezijom i akademskim nalazima kako bi pripovijedala kompleksnu i promjenjivu planetarnu stvarnost. Njeni nedavni istraživački radovi odveli su je u Amazonu i arktičku regiju, gdje istražuje klimatske promjene i ekologiju nafte i vode, iz čega će nastati Akustički ocean (2018.), Zakon šume (2014.) i Dubinsko vrijeme (2013.), koji su počevši od danas na programu Naših staništa.

Carlos Casas je redatelj i umjetnik čija praksa obuhvaća film, zvuk i vizualnu umjetnost. Poput Ursule Bimann, Casas istražuje "geografske periferije", najmanje naseljena, najsiromašnija mjesta na planeta, kreirajući zapise o načinima preživljavanja unutar u ekstremnim klimatskim uvjetima na zemlji. O Trilogiji o kraju, Casas kaže:

"Trilogija je posvećena najekstremnijim sredinama na planeti, a zanimalo me je kako živjeti u ovim krajevima i pokušao samuhvatiti stilove života koji nestaju. Zanimao me je kolektivni imaginarni prostor i njihova mitska ideja o kraju svetu. Zanimali su me pejzaži, mjesta koja su na određeni način nosila osjećaj 'kraja', usljed napuštenosti, udaljenosti, oštrine zemlje i naravno životnih uslova, mjesta koja bi na neki način mogla predstavljati post-apokaliptični scenarij budućnosti i na istodobno izvjestan arhaični civilizacijski osjećaj".

Projekcije su svaki dan u 18h na Vimeo kanalu i Facebook stranici Pravo Ljudski Film Festivala. Sve su projekcije otvorene i svi su dobrodošli/e!

<
Vezane vijesti