Britanski The Times izvještava da je Odsjek za vjerska pitanja kineske vlade objavio dekret po kojem se zabranjuje svaka inkarnacija Bude. Dekret stupa na snagu 1. rujna.

Ma koliko zvučalo glupo, a tako inače zvuče direktive, zabrane ili zapovjedi administrativnih tijela komunističkih vlada koja se tiču vjere, Kina je zabranila nove reinkarnacije Bude. Buda je, kao što je poznato budistima Tibeta i onima koji ih podržavaju vjerom, molitvom ili političkim angažmanom, personificiran, to jest, utjelovljen u sadašnjem Dalaj lamu, koji je pobjegao iz Tibeta 1955. da bi izbjegao smrt (tvrdi se, pomoću američkih tajnih službi) i od tada kao politički azilant živi i djeluje u Indiji.

Britanski The Times izvještava da je Odsjek za vjerska pitanja kineske vlade objavio dekret po kojem se zabranjuje svaka inkarnacija Bude. Dekret stupa na snagu 1. rujna. U priopćenja za tisak Kinezi dodaju da ta mjera obuhvaća i sve ostale lame (koji su u budističkoj tibetanskoj religiji, također reinkarnirani, a koje se naziva tulkus).

Dakle, službeni stav kineske vlade jest da je sadašnji Dalaj lama nelegalni predstavnik Tibeta jer nema odobrenje središnji tijela u Pekingu. Ta vlast pokušava zaustaviti tibetansku tradiciju i transmisiju vlasti. Budući sadašnji Dalaj lama već ima 72 godine (iako je dobrog zdravlja) Tibetanci u ilegali pokušavaju doznati tko će ga naslijediti. Naime, prema tradiciji, druga osoba po hijerarhiji, tzv. Panchen lama, zadužen za pronalaženje nove inkarnacije Bude, to jest, nasljednika Dalaj lame, koji je bog od krvi i mesa, još je na području Tibeta. On je obznanio, putem tibetanske vlade u izbjeglištvu u Indiji, da je 1989. rođeno dijete, inkarnacija Bude. Nekoliko se godina tajilo gdje živi to siromašno čedo ali ga je kineska tajna policija napokon otkrila i od 1996. drži u zatočeništvu na nepoznatom mjestu pretvorivši ga u najmlađeg političkog zatvorenika na svijetu.

Da bi opravdali svoju rabotu, te godine je Komunistička partija Kine izabrala novoga Panchen lamu, ali je svima jasno da bez legitimnog Panchen lama i bez priznanja Dalaj lame, novo božanstvo ne može biti priznato niti ustoličeno.