tribina_copy67140.jpgTribina, Booksa (parkić), subota, 26. lipnja 2021. u 20 sati

U nastavku razgovora o stanju i praksama formalno-pravne i društvene zaštite arhitekture modernizma u Hrvatskoj, fokus tribine bit će na aktualnim inicijativama za dodjelu statusa zaštićenog kulturnog dobra RH hotelu Bluesun Maestral u Brelima i hotelu Pelegrin u Kuparima, ali i drugim incijativama te o sudbini ugroženih značajnih arhitektonskih ostvarenja, od nekadašnjeg Dječjeg lječilišta u Krvavici do nogometnog stadiona na Maksimiru. Otvorit će se i pitanje (ne)funkcioniranja sustava zaštite kulturnih dobara u RH te (ne)odgovornosti za raspolaganje državnom imovinom visoke arhitektonske i povijesne vrijednosti te potrebom za boljim i racionalnijim načinima revitalizacije arhitekture nastale nakon Drugoga svjetskoga rata.

Gosti:

Božo Benić, arhitekt i nezavisni istraživač, predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik

Antonia Vodanović, povjesničarka umjetnosti, predsjednica Udruge Kačić iz Makarske

  1. sc. Hela Vukadin - Doronjga, muzejska savjetnica, istraživačica moderne arhitekture, autorica izložbi o Vladimiru Turini i stadionu Maksimir u Muzeju grada Zagreba

Voditelji: Lidija Butković Mićin (Sveučilište u Zadru, Odjel za povijest umjetnosti; Motel Trogir) i Saša Šimpraga (Motel Trogir)

Kako štitimo arhitekturu modernizma treća je po redu tribina u ciklusu, a prethodne su održane u Zagrebu i Šibeniku.

Tribina je dio aktivnosti projekta Motel Trogir, a organizira se u suradnji s klubom Booksa.

Motel Trogir je projekt Udruge za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze iz Zagreba.  

https://moteltrogir.tumblr.com/