Foto: PixabayFoto: PixabayStručnjaci Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba: "Kada djecu i mlade odgajamo u kulturi nasilja i kad im poručujemo da je spaljivanje simboličkog prikaza obitelji prikladan način izražavanja stavova, učimo ih da je nasilje dobro, prihvaćeno, zabavno, poželjno i normalno."

"S obzirom na to da se kao stručnjaci svakodnevno susrećemo sa žrtvama nasilja, snažno osuđujemo bilo kakvu demonstraciju nasilja, u ovom slučaju spaljivanja djeteta i osoba koje o njemu brinu, osobito pred očima djece i mladih uz navijanje i odobravanje odraslih figura kojima djeca vjeruju i od kojih uče", istaknuli su u priopćenju stručnjaci Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Nakon paljenja figura djeteta i obitelji u sklopu karnevala u Imotskom, kao stručnjaci mentalnog zdravlja u području zaštite djece "osjetili su profesionalnu i osobnu moralnu odgovornost javno se očitovati o tom događaju".

"Potičimo našu djecu na kritičko razmišljanje, razvoj empatije, tolerancije i prihvaćanje različitosti."

"Kad se dogodi eskalacija nasilja među djecom i mladima, kao odrasli često se pitamo što se dogodilo, upiremo prstom jedni u druge, krivimo učitelje, socijalne radnike, liječnike, psihologe, roditelje, medije, a najčešće upravo tu djecu i mlade ljude. Kada djecu i mlade odgajamo u kulturi nasilja i kad im poručujemo da je spaljivanje simboličkog prikaza obitelji prikladan način izražavanja stavova, učimo ih da je nasilje dobro, prihvaćeno, zabavno, poželjno i normalno. Djeca najviše uče upravo od nas, odraslih ljudi koji im pružaju vodstvo kroz odgoj, stoga je nedopustivo učiti ih ovakvim vrijednostima i metodama izražavanja"; istaknuli su.

Posebno problematičnim stručnjaci smatraju spaljivanje i samog djeteta u složenoj obiteljskoj konstelaciji "jer se time djeci šalje poruka da ako društvo ne odobrava strukturu ili neko drugo obilježje njihove obitelji, ima pravo okriviti i dijete, kazniti dijete, odnosno simbolički ga spaliti".

"Zapitajmo se kako se sve to se može odraziti na odnos djece prema onima čija je obitelj po bilo kojem kriteriju drugačija od njihove ili koji su sami na neki način drugačiji? Potičimo našu djecu na kritičko razmišljanje, razvoj empatije, tolerancije i prihvaćanje različitosti", pozvali su djelatnici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Ključne riječi: karneval, nasilje, djeca, lgbt prava
<
Vezane vijesti