Foto: Zelena akcijaFoto: Zelena akcija"Memorandum o razumijevanju, kojeg je za tzv. Zagrebački Manhattan gradonačelnik Bandić sklopio s investitorom iz Dubaija, danas bi trebao formalno postati ništavan. Osim ako je Bandić odlučio još jednom odbaciti mišljenje građana i građanki te je potpisao produljenje valjanosti ovog skandaloznog dokumenta", ističu u priopćenju Zelena akcija, Udruga Siget i Pravo na grad.

Priopćenje Zelene akcije, Udruge Siget i Prava na grad prenosimo u cijelosti:

U Memorandumu sklopljenom 12. ožujka ove godine jasno stoji da Grad ima rok od osam mjeseci za “definirati prostorno planske preduvjete za realizaciju” Zagrebačkog Manhattana, što znači da je to rok za prilagodbu Generalnog urbanističkog plana (GUP) i donošenje Urbanističkog plana uređenja (UPU-a) za to područje. Navedeni rok ističe danas. Međutim, prema sadržaju Memoranduma postoji mogućnost produljenja tog roka za dodatnih šest mjeseci ako ga “ugovorne strane uzajamno obnove ili produlje pisanim sporazumom ugovornih strana”. Dakle, ovaj sporazum sa sumnjivim investitorom i dalje je na snazi jedino ako je Bandić odlučio još jednom pljunuti u lice građanima te ako je usprkos njihovom protivljenju, odlučio nastaviti pogodovati investitoru. S obzirom na njegove uobičajene postupke, ovakav scenarij je itekako moguć.

Zagrebačkom Manhattanu usprotivile su se stručne arhitektonske i aktivističke udruge te brojni građani i građanske inicijative. U sklopu javne rasprave o izmjenama GUP-a, usred ljeta, poslane su brojne primjedbe, no Grad ih je sve odbio.

Podsjetimo, Gradonačelnik je mjesecima odbijao objaviti Memorandum te ga uporno držao u tajnosti. Zatim je krajem kolovoza prvo počeo dopuštati "uvid“ u Memorandum, pri čemu su građani imali pravo samo 15 minuta ga čitati, bez mogućnosti fotografiranja ili vođenja bilješki. Tek nakon ogromnog pritiska javnosti i medija, napokon je objavljen kompletan dokument. Iako je tvrdio da je neobvezujuć, u samom sadržaju je za četvrtinu članaka jasno navedeno da su obvezujući. Sukladno sadržaju Memoranduma, Grad Zagreb planira osnovati tvrtku u koju će unijeti i zemljište Zagrebačkog velesajma, a investitor Eagle Hills (EH) će od Grada kupiti poslovne udjele. Jasno je navedeno kako je „namjera da EH bude vlasnik većinskog udjela“. Grad je dužan o svom trošku osigurati vlasnički list za zemljište, definirane prostorno planske preduvjete za GUP i preduvjete za ishođenje lokacijske i građevinske dozvole, dok EH može inicirati promjenu GUP-a. Također, Grad je o svom trošku obavezan stvoriti preduvjete za infrastrukturu te srušiti sve zgrada čije uklanjanje nije zakonski zabranjeno.

<
Vezane vijesti