javni_poziv_rijeka2020.jpgJavni poziv Prepoznavanje odsustva raspisuje Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka (Memorijalni centar Lipa pamti), a program se provodi u partnerstvu s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke i TD Rijeka 2020 d.o.o., kao dio programskog pravca Doba moći u projektu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Rok za prijavu na javni poziv je 25. kolovoza.

Memorijalni centar Lipa pamti otvoren je 2015. kao područna jedinica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Centar je posvećen komemoriranju stradanja koje se u Lipi desilo 30. travnja 1944. kada su nacisti i fašisti ubili 269 mještana, uglavnom žene, djecu i starce te čitavo mjesto spalili. Pored razvijanja kulture sjećanja na nacionalnom i internacionalnom nivou, Centar je usmjeren ka komuniciranju antiratne poruke te širenju univerzalnog apela savjesti. Nužan preduvjet svega spomenutog jest spoznavanje razmjera gubitka. Pozivaju se prijedlozi za realizaciju u okviru 2. serije umjetničkih intervencija u javnom prostoru Lipe – unutar same topografije rata koji će u promišljanju nasilja i stradanja ići u smjeru izbjegavanja njihova doslovnog prikaza. Polazeći od pretpostavke kako širenjem granica umjetnosti širimo i granice spoznaje, prednost će se davati prijedlozima koji afirmiraju eksperimentalne i intermedijske umjetničke prakse.

Prijave će razmatrati četveročlani žiri: Nemanja Cvijanović, umjetnik i koordinator programa u projektu Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture; Ksenija Orelj, kustosica Muzeja moderne i suvremene umjentosti iz Rijeke; Biserka Dumbović-Bilušić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci; Vana Gović, kustosica Memorijalnog centra Lipa pamti.

Obavijest o prihvaćenim prijedlozima bit će objavljena do sredine rujna 2019. na web stranicama Memorijalnog centra Lipa pamti, dok će primljeni sudionici biti osobno kontaktirani putem e-maila. Vrijeme izvedbe i predstavljanja projekata bit će u periodu od 1. do 15. listopada 2019. Mjesto izvođenja projekata su javni prostori u Lipi.

Detalji o načinu prijave nalaze se OVDJE.

Umjetnički radovi realizirani kroz prošlu 2018. godinu mogu se pogledati OVDJE.