zgrada_hrt_zagreb_foto_wikimedia_commons_copy58514.jpgKvalitetan javni medijski servis jedan je od stupova demokratskog društva. Nažalost, Hrvatska nema javni medijski servis, već javnu televiziju koja medije koji izvještavaju o zbivanjima na Prisavlju pokušava ušutkati sudskim tužbama, isto kao i vlastite novinare koji bi svoj posao željeli obavljati pošteno i profesionalno. Trideset organizacija danas je pozvalo na bojkot HRT-a, te na prosvjed Novinarstvo ne damo! koji će se održati 2. ožujka.

Potpisane organizacije odlučile su da do novinarskog prosvjeda Novinarstvo ne damo! koji će se održati 2. ožujka, neće sudjelovati u programu HRT-a; ni pojavljivanjem u HRT-ovom studiju, ni davanjem izjava pred HRT-ovim kamerama.Pozivaju se sve druge zainteresirane udruge, sindikate, institucije i druge pravne osobe u Republici Hrvatskoj da se pridruže inicijativi u znak solidarnosti, te da se uključe u bojkot HRT-a do novinarskog prosvjeda

Uz solidarnu podršku svim tuženim novinarima i medijima, kao i ostalim novinarima koji svakodnevno trpe pritiske i zastrašivanja, namjera bojkota je ukazati na nakaradnost situacije u kojoj javni servis tuži medije i novinare koji izvještavaju kako se troši javni novac i time politikom zastrašivanja i pritisaka pokušava dodatno srozati medijske slobode u Hrvatskoj.

Pridružuju se zahtjevu Hrvatskog novinarskog društva koje od Hrvatske radio-televizije traži odbacivanje svih tužbi protiv novinara i medija. Takvih tužbi dosad je HRT podigao najmanje 36, a ukupna visina traženih odštetnih zahtjeva javnog servisa približava se iznosu od 2,3 milijuna kuna.

Službeni je stav Europske federacije novinara da je HRT po razini neovisnosti najgori javni servis u Europi. Iako su problemi na javnoj televiziji brojni, podizanje tužbi posebno je problematičan način trošenja novca poreznih obveznika i pretplatnika. Ovo je dosad nezabilježena praksa u djelovanju javnih servisa po kojoj smo već postali prepoznati u Europi.Pridružuju se zahtjevu Hrvatskog novinarskog društva koje od Hrvatske radio-televizije traži odbacivanje svih tužbi protiv novinara i medija

Pozivaju se sve druge zainteresirane udruge, sindikate, institucije i druge pravne osobe u Republici Hrvatskoj da se pridruže inicijativi u znak solidarnosti, te da se uključe u bojkot HRT-a do novinarskog prosvjeda. Pozivaju se sve koji se žele pridružiti bojkotu da to objave putem Facebook eventa ili Twittera (#novinarstvonedamo, #povucitetuzbe), na svojim društvenim mrežama i/ili službenim web stranicama.

Reakciju potpisuju:

Autonomna ženska kuća Zagreb, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Centar za mirovne studije, Centar za građanske inicijative Poreč, Centar za žene žrtve rata - ROSA, Domine, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, fAKTIV, Faktograf, Forum.tm - Dom kulture Zagreb, Gong, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda „Homo“, Hrvatsko novinarsko društvo, Inicijativa mladih za ljudska prava, IPE - Institut za političku ekologiju, Koordinacija ženskih grupa SEKA, Kuća ljudskih prava Zagreb, Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Lupiga - Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije, Mreža mladih Hrvatske, Nezavisni cestarski sindikat, PaRiter, Protagora – udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta, Skribonauti, Tris - Udruga za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija, Udruga IKS, Prostor rodne i medijske kulture K-zona, Zagreb Pride i Ženska mreža Hrvatske.

Ključne riječi: HRT, prosvjed, mediji, novinarstvo
<
Vezane vijesti