Foto: DAZFoto: DAZObjavljeni su rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Gradske knjižnice Grada Zagreba na lokaciji Paromlin. Upravo sredstva za izgradnju knjižnice već su sada problematična. Prema uvjetima natječaja, s autorom najboljeg rada sklopit će se ugovor za izradu tehničke dokumentacije, čija je vrijednost procijenjena na čak 17,5 milijuna kuna. A to znači da u ovoj godini novca nema dovoljno niti za izradu dokumentacije, a kamoli za početak radova.

Prva nagrada između dvadesetak prispjelih radova dodijeljena je autorskom timu iz UPI-2M d.o.o. (Anamaria Filipović, Berislav Medić, Paula Žinić, Maja Huljev Ton, Luka Matošević, Mia Depolo, Lucija Belinić, Roko Guberina). Odluku je donio ocjenjivački sud u sastavu Krešimir Rogina (predsjednik), Vesna Kusin, Marijan Hržić, Sanja Jerković, Tihomil Matković, Davor Trupković, Idis Turato, te zamjenici Dragica Barešić i Mia Roth Čerina.

Sam natječaj raspisan je krajem listopada prošle godine, raspisao ga je Grad Zagreb, a provelo Društvo arhitekata Zagreba (DAZ). U natječajni  U ovoj godini novca nema dovoljno niti za izradu dokumentacije, a kamoli za početak radovaprogram ugrađene su konzervatorske smjernice i projektni zadatak izrađen u suradnji sa stručnom skupinom iz Knjižnica Grada Zagreba. Buduća zgrada površine od gotovo 20.000 kvadrata odgovarat će svim potrebama i zahtjevima jedne moderne knjižnice, a ukupna vrijednost ove kapitalne investicije procjenjuje se na ogromnih 303 milijuna kuna.

Upravo sredstva za izgradnju knjižnice već su sada problematična. Naime, u gradskom proračunu za 2019. godinu prvi se put pojavila proračunska stavka koja se odnosi na realizaciju gradske knjižnice na mjestu Paromlina i to u iznosu od 7 milijuna Po svemu sudeći, bit će ovo još jedan neostvareni projekt kojim će se razmetati gradonačelnik u permanentnoj kampanji. Jer za Paromlin para – nemakuna. Prema uvjetima natječaja, s autorom najboljeg rada sklopit će se ugovor za izradu tehničke dokumentacije, čija je vrijednost procijenjena na čak 17,5 milijuna kuna. A to znači da u ovoj godini novca nema dovoljno niti za izradu dokumentacije, a kamoli za početak radova.

Podsjetimo, kompleks Paromlina, iako zaštićeno kulturno dobro, propada već desetljećima, još od požara 1988. godine kada je stradala zgrada mlina. Oštećena zgrada nikada nije sanirana i u međuvremenu je toliko propala da se u zimi 2013. zbog oluje urušio dio zgrade. Nakon toga je grad, s obrazloženjem da se radi o opasnosti za ljudske živote, srušio i ostatak. S prostorom Paromlina planiralo se svašta. Trebao je tu biti muzej suvremene umjetnosti, pa hotel, vojni muzej, čak i kupalište, ali sve je ostalo na idejama.

Još 2013. izgradnja nove Gradske knjižnice ušla je u Strateški plan Grada Zagreba do 2020. godine, a 2015. godine je kao strateški projekt uvrštena u Strategiju kreativnog i kulturnog razvitka grada Zagreba do 2022. S obzirom na dosadašnji tempo rada i planirana sredstva, realizacija u zadanim rokovima je praktički nemoguća. Po svemu sudeći, bit će ovo još jedan neostvareni projekt kojim će se razmetati gradonačelnik u permanentnoj kampanji. Jer za Paromlin para – nema.

<
Vezane vijesti