Foto: I.P.Foto: I.P.Hrvatska sekcija Međunarodnog udruženja likovnih kritičara - AICA izrazila je podršku zahtjevima inicijative Kulturnjaci 2016 upućenima političkim strankama, tehničkoj i budućoj Vladi RH. Osim što, kao aktivni sudionik zbivanja u prostoru kulture, negoduje i prosvjeduje zbog po kulturu i slobodu kritičkog mišljenja katastrofalnih posljedica što ih je za sobom ostavila djelatnost posljednje kratkotrajne Vlade, HS AICA-e posebno naglašava važnost hitnoga ponovnog uspostavljanja Povjerenstva za neprofitne medije.

U prioćenju HS AICA ističe se kako je ukidanje Povjerenstva drastično smanjilo prostor kritičkog izražavanja u području vizualnih umjetnosti i kritičke misli uopće.HS AICA zahtjeva da se tehnički ministar kulture suzdrži od imenovanja Kulturnih vijeća pri Ministarstvu kulture RH jer bi četverogodišnji mandat Vijeća zadirao u razdoblje sljedeće legalno i demokratski izabrane Vlade

HS AICA također se zalaže za hitno zaustavljanje negativnog trenda smanjivanja prostora kritičke recepcije i u ostalim javnim medijima i glasilima, za političku neovisnost Zaklade Kultura nova te za ponovno uspostavljanje financijske potpore časopisima posvećenim zbivanjima na području kulture i umjetnosti poput Zareza i manjinskih glasila.

Pridružuju se i zahtjevu da se tehnički ministar kulture suzdrži od imenovanja Kulturnih vijeća pri Ministarstvu kulture RH jer bi četverogodišnji mandat Vijeća zadirao u razdoblje sljedeće legalno i demokratski izabrane Vlade.

Na tome inzistiraju zato što smatraju da Ministar kulture protiv kojeg je javni apel potpisalo preko 3000 ljudi koji djeluju u području kulture - a među njima mnogi od najznačajnijih aktera suvremene kulturne i umjetničke prakse – nema nikakvog legitimiteta u domeni kulture kojoj bi, kao ministar, trebao služiti.

"Štoviše, kontinuirano ignoriranje tih potpisa, pa i otvoreno omalovažavanje kritičkih istupa spram  njegovih postupaka i odluka smatramo neodgovornim i nedostojnim takve funkcije, a ovakvim ponašanjem, kao i nizom svojih dosadašnjih poteza, institucija koja bi trebala afirmirati kulturu čini se da postaje promotorom populističkih strasti, umjesto da potiče inovaciju ona je koči, te umjesto da stvara okruženje za slobodu kritičkog mišljenja, ona ga zatire", stoji u prioćenju udruženja.

Hrvatska sekcija AICA-e bezrezervno podržava i prosvjed protiv ukidanja određenih emisija na HR3 upućen Nevenki Dujmović, v. d. urednice Trećeg programa Hrvatskog radija. Strahuju da bi se ova negativna tendencija ukidanja određenih emisija uskoro mogla i nastaviti te da bi se na udaru v. d. urednice mogle naći i ostale emisije čiji autori već dugi niz godina prate i kritički se osvrću na zbivanja u raznim izražajnim medijima, pa tako i likovnim, šireći i afirmirajući prostore kritičkog mišljenja.HS AICA zalaže se za hitno zaustavljanje negativnog trenda smanjivanja prostora kritičke recepcije i javnim medijima i glasilima, te za političku neovisnost Zaklade Kultura nova

Upozoravaju kako se na Trećem programu Hrvatskog radija prostor kritike neprestano smanjuje te da je Treći program Hrvatskog radija jedna od rijetkih preostalih oaza gdje se još može čuti kritički glas. Stoga ukidanje tih emisija predstavlja vrlo težak udarac bavljenju tim poslom, ali nadasve i mogućnosti da se javnost koliko-toliko obavijesti o kulturnim i umjetničkim zbivanjima te da si stvara kvalitetan uvid u njihov sadržaj.

Naposljetku, Ističu da kao likovni kritičari, kustosi, znanstvenici i teoretičari, profesionalci u poslu kojim se bave, a i kao ljudi, smatraju ovu reakciju i podršku svojom moralnom obvezom.

 

aem_copy12582.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
<
Vezane vijesti