Foto: prtscFoto: prtsc"Jučerašnjom objavom dokumenata vezanih uz izbor Jasminke Buljan Culej na mjesto voditeljice Ekspertne radne skupine potvrđene su sumnje u netransparentnost i manipuliranje javnosti na koje su brojni akteri upozoravali od prvog dana imenovanja. Od tada je prošlo 248 dana šutnje svih odgovornih, skrivanja dokumenata od javnosti - 248 dana bez preuzimanja odgovornosti i bez pomaka u Cjelovitoj kurikularnoj reformi", upozoravaju iz GOOD Inicijative.

Građani su 1. lipnja 2017. godine izašli na ulice sa zahtjevima za smjenom Dijane Vican, Jasminke Buljan Culej te Pave Barišića. Upravo njih su smatrali odgovornima za netransparentnost i zaustavljanje reforme obrazovanja, ali nitko nije odgovarao za navedeno.GOOD Inicijativa poziva ministricu da podnese ostavku i ne pristane prikrivati postupke koji uništavaju sustav javnog obrazovanja u Hrvatskoj

Premijer Plenković stao je tada uz Pavu Barišića. Nedugo poslije zbog političke trgovine ga je razriješio i prema Barišićevim riječima ponudio mu drugo ministarstvo. Premijer Plenković stao je iza Dijane Vican te izjavio: "uživa moju punu podršku i potporu u svemu što radi." Premijer Plenković ju je, isto tako nedugo poslije, smijenio zbog političke trgovine, ističu iz GOOD Inicijative. Dodaju kako Plenković, kao predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva, ne samo da nije razriješio Jasminku Buljan Culej, već ju je promovirao u članicu Posebnog stručnog povjerenstva.

"Sada je pitanje odgovornosti onih koji su štitili netransparentnost, onih koji su pogodovali, onih koji su pristajali na kompromise zbog vlastitih pozicija, onih koji zbog fotelja trguju budućnošću djece, onih koji su ignorirali glas javnosti i onih koji su ga iskoristili. Ovo je pitanje odgovornosti premijera Plenkovića koji je srčano branio Vican, Buljan Culej i Barišića. Ovo je pitanje odgovornosti ministrice Divjak koja je pristala na ono protiv čega je prosvjedovala", stoji u priopćenju.

GOOD Inicijativa poziva ministricu da podnese ostavku i ne pristane prikrivati postupke koji uništavaju sustav javnog obrazovanja u Hrvatskoj.

Zaključuju kako ovakvi i svi slični postupci uništavaju društvo koje se ne može zaliječiti samo povećanjem BDP-a, ni izgradnjom Pelješkog mosta, ni većim povlačenjem EU fondova. Uništava se povjerenje ljudi da se može uspjeti vlastitim radom, a ne manipulacijama; marljivošću, a ne stranačkim iskaznicama; stručnošću, a ne rođačkim vezama.

Ključne riječi: obrazovanje, znanost, good inicijativa
<
Vezane vijesti